Óbuda történelmet írt: még nem volt olyan polgármester, aki a fogdából hívta volna össze az alakuló ülést

A polgármester a cellájából az alpolgármesterek személyére is tett javaslatot.

Forrás: 444.hu2024. 10. 02. 19:21
Laszlo Kiss (left), DK mayor of Obuda (Budapest's third district) and Gergely Karacsony (right), mayor of Budapest (Photo source: Origo)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg az óbudai polgármester a történelem során az első, aki a fogdából hívta össze az önkormányzat alakuló ülését – írja a 444. Kiss László polgármester ugyanis vesztegetés gyanúja miatt letartóztatásban van december közepéig, így, miután nem mondott le posztjáról, nem tehetett mást, mint hogy a fogdából kezdje meg a kerület irányítását.

Forrás: 444.hu

Kiss Bots Dénes jegyző jelenlétében írta alá a meghívót, az ülést pedig jövő csütörtök reggelre hívták össze. Kiss írásbeli javaslatot tett az alpolgármesterek személyére is, de az egyelőre nem derült ki, hogy kiket javasolt. Az egyik előző ciklusbeli alpolgármestere, Czeglédy Gergő is letartóztatásban van, szintén vesztegetés gyanújával. Mindketten tagadják a vádakat.

Az óbudai testületi ülést a korelnök fogja levezetni, ami a kerületi SZMSZ szerint lehetséges. Az önkormányzati törvény nem ad ilyen tág mozgásteret, de a kormányhivatal előzetesen a kerület megkeresésére rábólintott erre a megoldásra.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, a DK-s kerületvezető december 16-ig börtönben marad, mivel a bíróság meghosszabbította a letartóztatását. Kiss Lászlót még augusztus 14-én vették őrizetbe, majd a bíróság két nappal később el is rendelte a letartóztatását. Czeglédy Gergőt pedig még júniusban vették őrizetbe minősített vesztegetés gyanújával. Azonban nem csak ők érintettjei a korrupciós ügynek, az első gyanúsítottakat március elején fogták el, de

az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László még a 2019-es polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Hogy a vesztegetési pénz eredetét és felhasználási céljait leplezzék, az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott céggel. Azonban a munkát nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették, a szerződésben vállalt árnál olcsóbban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.