Vásárhelyi Mária: Nem bízhatunk meg Magyar Péterben

Balliberális oldalról kapott kemény kritikát a Tisza Párt elnöke.

2024. 10. 04. 15:47
Forrás: ATV
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vásárhelyi Mária új írásában Magyar Péter antiliberális, antidemokratikus, önreflexiót nélkülöző kijelentéseit és viselkedését próbálta meg felsorolni, ám mint fogalmazott, az írás terjedelmi korlátaiba nem férne bele, ha mindegyiket megemlítené. A szociológus a sajtót és az úgynevezett demokratikus köröket is bírálta, amiért nem kérik számon a Tisza Párt vezérét.

Vásárhelyi Mária az Élet és Irodalomban megjelent publicisztikájában – amit az Index szemlézett – keményen kritizálta Magyar Pétert a sokat vitatott Diákhitel-szerződések miatt, de a különböző politikai és társadalmi kérdésekben tanúsított magatartása miatt is éles bírálatokat fogalmazott meg a politikussal szemben.

A szociológus szerint a sajtó szégyene, hogy nem kérik számon Magyar Pétert a „nyilvánvalóan korrupt” Diákhitel-szerződések ügyében.

Az sem tetszik neki, hogy az ellenzéki szavazók az ügyet előhozó Hadházy Ákost hibáztatják az ügyben, pedig Magyar Péter nem adott érdemi választ, csak lehazugozott mindenkit.

Vásárhelyi Mária arról is írt, hogy amikor a közösségi médiát és a független fórumokat elöntik azok az ellenzéki honfitársaink által írt kommentek, amelyek szóra se érdemesnek minősítik az ügyet, és Hadházy Ákost hibáztatják, amiért nyilvánosságra hozta a Magyar Péter által az állami Diákhitel Központ vezetőjeként megkötött 13-15 millió forintos, feltételezhetően korrupt szerződéseket, akkor „az embernek az az érzése támad, hogy a Fidesz elérte célját”. Emlékeztetett, hogy „tisztességes demokrata körökben mindeddig arról volt szó, hogy a korrupciónak nincs alsó határa, a közvagyon akármilyen alacsony összegű megkárosítása bűn”.

Nem tekintem demokratának azt, aki mindenféle véleményt agresszivitással, ellentmondást nem tűrő erőszakossággal, háborús retorikával próbál ellehetetleníteni, ahogyan ezt Magyar Péter tette számos újságíróval vagy legutóbb Hadházy Ákossal

– fogalmazott a balliberális szociológus.

Vásárhelyi Mária szerint Hadházy Ákos nem tett egyebet, mint megpróbálta szembesíteni a Tisza Párt vezérét az általa aláírt, az állam nevében kötött szerződésekkel, amire Magyar Péter nem érdemben reagált, hanem lehazugozta, rogánista propagandistának minősítette Hadházyt, ahogyan korábban például a HVG vagy az ATV újságíróit is. Úgy véli, nem Magyar Péter érdeme, hanem a sajtó szégyene, hogy az állandó sértegetés, vádaskodás felett könnyűszerrel napirendre tértek a szerkesztőségek, mintha meg sem történtek volna.

A szociológus Magyar Péter antiliberális, antidemokratikus, önreflexiót nélkülöző lépései közül elsőként a Varga Juditról készített hangfelvételt emelte ki. Vásárhelyi szerint Magyar Péter a mai napig nem adott választ arra, hogy milyen szándékkal, milyen körülmények között, hogyan vette fel a feleségével folytatott beszélgetést.

Amíg nem ad magyarázatot a Tisza Párt elnöke – a jól érzékelhetően előre megrendezett beszélgetés rögzítésére –, addig nem bízhatunk meg benne […] Egy családi magánbeszélgetés nyilvánosságra hozása ugyanis a magánéletre vonatkozó legalapvetőbb erkölcsi normák felrúgása […] Azt azonban demokrataként úgy tartjuk, hogy elfogadhatatlan egy házastársi beszélgetés rögzítése, majd ennek a volt házastárs beleegyezése nélküli nyilvánosságra hozása, kiváltképp, ha a történet első számú áldozata a házaspár három közös, kiskorú gyermeke

– hívta fel a figyelmet. Vásárhelyi Mária elítélte Magyar Péternek azokat a gondolatait is, amelyeket a Partizánnak fejtett ki a demokráciáról és jogállamiságról.

Borítókép: Vásárhelyi Mária (Forrás: ATV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.