Ponty, harcsa, kecsege: ezek a legnépszerűbb karácsonyi halak

Nincs drágulás a múlt évhez képest.

2024. 12. 21. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest XV. kerületében található Haludvar már javában készül a karácsonyi időszakra, amely az éves forgalmuk kiemelkedő, 40 százalékát teszi ki – mondta Dienes Bence, a Haludvar egyik vezetője a Metropolnak.

Mint elárulta, a magyar családok körében

a ponty továbbra is a legnépszerűbb karácsonyi hal, amelynek ára idén nem változott tavalyhoz képest.

– Az élő ponty kilója 2290 forint, a szelet 4390 forint, a filé 4590 forint, míg a belsőség ára 9500 forint. Ez Magyarországon mindig is így volt, és mindig is így lesz: karácsonykor a ponty a legkeresettebb – mondta Dienes Bence.

Mint a Magyar Nemzet már megírta, a karácsony előtti időszakban megugrik a kereslet az élő hal iránt, mivel sokan az ünnepi asztalra szánt halat a lehető legfrissebben szeretnék beszerezni. Ezt erősítette meg Dienes Bence is: – Ha valaki szenteste előtt egy-két héttel veszi meg nálunk a halat, mindig javasoljuk, hogy fagyassza le. Így garantáltan friss marad.

Dienes Bence, a Haludvar egyik vezetője (Fotó: Metropol/Kovács Dávid)

 

A szálkamentes halak is népszerűek

A ponty mellett jelentős kereslet mutatkozik az afrikai és szürke harcsák iránt is. – Ezek a halak teljesen szálkamentesek, így biztonságosan adhatók gyerekeknek és időseknek egyaránt – mondta Dienes Bence, hozzátéve, hogy az élő szürke harcsa kilója 4700 forint, a filé pedig 10 900 forint.

Az afrikai harcsa törzse 3990, a filéje 4590 forintba kerül. A Haludvar vezetője kiemelte, hogy a kecsege és a tokhal is egyre népszerűbb, különösen azok körében, akik szeretnének eltérni a hagyományos karácsonyi menütől.

 

Karácsonyi halpiac: stabil árak, növekvő kereslet

Az árak stabilitását más források is megerősítették. Ahogyan a Magyar Nemzet is megírta, az elmúlt évben jelentős árnövekedés történt a halaknál, azonban

idén karácsonykor a ponty és a harcsa ára is változatlan maradt.

A szakértők szerint ez részben a stabilabb piaci környezetnek köszönhető, ugyanakkor a halászléhez és rántott halhoz használt halfélék továbbra sem számítanak olcsó alapanyagnak.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Metropol/Kovács Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.