Veszélyes a zsírban sütés

Sokan imádják a ropogós rántott húst vagy a frissen sült lángost, ám kevesen gondolnak bele, milyen zsiradékban készülnek ezek az ételek. Pedig egészségügyi szempontból egyáltalán nem mindegy. A dietetikusok szerint az olaj típusa, füstpontja, sőt az is számít, hányszor használjuk fel ugyanazt a zsiradékot.

2025. 07. 05. 11:48
Grill, Zsír. Fotó: Mészáros János/illusztráció
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról már sokat hallottunk, milyen káros vegyi anyagok szabadulnak fel például a grillezési folyamatok közben. A Sonline kaposvári dietetikust kérdezett arról, milyen zsiradékban süssünk.

– Növényi olajban, csakis, és legfontosabb, hogy ritkán használjuk újra. Én leginkább a napraforgó-, a kókusz- és az olívaolajat ajánlom mindenkinek, de legjobb az lenne, ha a zsiradékokat nem ebben a formában juttatnánk a szervezetünkbe, hanem olajos magvakon keresztül vagy avokádóból – mondta el Hartmann Tímea.

 

Előnyök és hátrányok

A zsírban sütés népszerű főzési eljárás, különösen a hagyományos konyhákban. Az étel ízét, állagát és élvezeti értékét jelentősen fokozza, ugyanakkor egészségügyi szempontból több előnnyel és hátránnyal is jár, különösen ha hosszú távon, mértéktelenül alkalmazzuk.

– Zsírban csak alkalmanként süssünk, a legtöbbször növényi olajokat használjunk, minél többfélét, változatosan. Ha pedig már mindenképpen zsírban akarunk sütni, semmiképp se használjuk fel többször egymás után, maximum egyszer-kétszer – tette hozzá a dietetikus.

A zsírban sütés egészségügyi kockázatai

A magas hőmérsékleten történő sütés során az olajok és zsírok bomlásnak indulhatnak, transzzsírok és különféle káros vegyületek keletkezhetnek, különösen akkor, ha ugyanazt a zsiradékot többször használják fel. Ezek az anyagok gyulladáskeltő hatásúak lehetnek, és hosszú távon növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Emellett a zsírban sült ételek energiatartalma kiemelkedően magas, így gyakori fogyasztásuk elhízáshoz vezethet, ami további egészségügyi problémák melegágya lehet.

A növényi olajokban sütés számos előnnyel jár a hagyományos, állati eredetű zsírokban való sütéssel szemben. Sok növényi olaj természetes formában tartalmaz E-vitamint és antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás elleni védelemben. Emellett könnyebbek, semlegesebb ízűek és kevésbé terhelik meg az emésztőrendszert.

 

Melyek a legegészségesebb olajok?

Fontos tudni, hogy nem minden növényi olaj alkalmas magas hőmérsékleten történő sütésre. Az olaj füstpontja (az a hőmérséklet, amelyen az olaj bomlani kezd és káros vegyületek keletkeznek) kulcsfontosságú tényező. A magas füstpontú olajokat lehet biztonságosan használni sütéshez.

Az egészségesebb növényi olajok közé tartozik:

  • Olívaolaj (elsősorban a finomított vagy „light” változat)
  • Repceolaj
  • Napraforgóolaj (magas olajsavas típus)
  • Avokádóolaj
  • Szőlőmagolaj

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.