A fogyatékkal élőknek is lehetővé válik a számítógéphasználat

Újabb fontos állomásához érkezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének azon projektje, amely hatszáz mozgáskorlátozott és kommunikációjában akadályozott embernek nyújt segítséget, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés révén önállóan tudják intézni mindennapi ügyeiket. Kovács Ágnes elnök kiemelte: a szövetség egy hosszú érdekvédelmi munka elején tart, így a projekt 2021-ben még biztosan nem fog befejeződni.

Forrás: MEOSZ2020. 10. 05. 20:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online sajtótájékoztató elején Kovács Ágnes elmondta: a Széchenyi 2020 program részeként megvalósuló Korlátok nélkül elnevezésű pályázat eredményeként hatszáz mozgáskorlátozott, illetve kommunikációjában akadályozott személy kapott kézhez olyan infokommunikációs eszközöket, amelyek egyéni szükségleteikhez igazodnak. Ezen eszközök által a közszolgáltatások könnyebb elérése, az önálló ügyintézés, valamint életvitel is lehetővé válik. Hozzátette: a hatszáz érintettet képzett mentorokon keresztül érik el, akik szintén mozgássérült emberek. Ismertetve a projekt újabb mérföldkövét elmondta, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azoknak a súlyosan mozgáskorlátozott személyeknek a szükségletire is gondot fordít, akik csak kiegészítő eszközökkel tudják használni a számítógépet. Így a 728 millió forintos uniós forrásból megvalósuló pályázat keretében

a szövetség 230 embernek osztott ki olyan asszisztív, pozicionáló és kommunikációs eszközöket, amelyek segítségével immár nekik is lehetővé válik vagy megkönnyebbül a számítógéphasználat.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott köszöntőjében elmondta: a MEOSZ és a kormány között jól működő, hosszú ideje tartó munkakapcsolat, valamint folyamatos párbeszéd van. Hangsúlyozta:

a kormányzatnak az a törekvése, hogy a fogyatékosügyi érdekképviseletek egy kiszámítható költségvetési környezetben végezzék el kiemelten fontos és felelősségteljes munkájukat, ezért is növelik évről-évre ezen szervezetek állami költségvetési támogatását.

Hozzátette, hogy a mozgáskorlátozott honfitársak mindennapjainak könnyebbé és komfortosabbá tételéhez – lehetőségeihez mérten – a kormány minden segítséget igyekszik majd megadni.

Ezt követően Kósa Ádám, a Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke Brüsszelből bejelentkezve méltatta a programot: elmondása szerint a MEOSZ szolgáltatása egyértelműen hiánypótló, amelynek köszönhetően – külön figyelmet fordítva a kommunikációs nehézségekkel küzdőkre is – többen tudnak majd önálló életet élni.

A fideszes EP-képviselő szerint

elképzelhetetlen lenne a modern technológia ismerete és használata nélkül az esélyek kiegyenlítése, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a munkaerőpiaci lehetőségek kiaknázása vagy a távoli városokban és falvakban élők bevonása a közösségekbe.

A kormány a fogyatékosügyi szervezeteket stratégiai partnernek, a fogyatékkal élő embereket pedig fontos erőforrásnak tekinti – erről már Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos beszélt, aki szerint ez a program nemcsak az infokommunikációs akadálymentesítést, hanem a társadalmi integrációhoz is kiemelkedő segítséget nyújt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.