A Fővárosi Ítélőtábla dönt Gyurcsány volt miniszteréről

Az ügyészség fellebbezése nyomán folytatódott a Postapalota a Gyurcsány-kormány idején történt értékesítése miatt indított per másodfokú eljárása a Fővárosi Ítélőtáblán. A vádlottak egyike, Szabó Pál, a szocialisták volt közlekedési minisztere.

2019. 03. 08. 15:42
null
A Postapalota eladásáról 2007-ben határoztak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség fellebbezése nyomán a Fővárosi Ítélőtáblán kezdődött csütörtökön a Gyurcsány-kormány volt közlekedési miniszterének és társainak a büntetőpere. A vád szerint Szabó Pál hűtlen kezelést követett el akkor, amikor még a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójaként öt másik társával csaknem tízmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy eladták a Krisztina körúti Postapalotát, és havi négyszázezer euróért – akkori árfolyamon mintegy százmillió forintért – béreltek új székházat.

Az épület eladásáról 2006–2007-ben döntött a Magyar Posta Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, valamint a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) igazgatósága. A vádhatóság szerint a posta részéről Szabó Pál és társai olyan hamis költség- és bevételkimutatást tüntettek fel az eladást megelőző előterjesztésekben, amelyek teljesen oda nem illők és irreálisak voltak.

A Postapalota eladásáról 2007-ben határoztak
Fotó: Mirkó István

Ráadásul nem tértek ki a cég vagyonvesztésére, helyette azt hangsúlyozták, hogy az épületet nem érné meg felújítani. Mindezt azért tették, hogy az új székház bérlése tűnjön a leggazdaságosabbnak. A társaság vezetése végül ezen koncepció alapján hozta meg döntését – áll a vádiratban.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat a társtettesként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól. Az ügyészség azonban valamennyi vádlott terhére fellebbezést jelentett be a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett. A per jövő csütörtökön folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.