Az Európai Bizottság reagált Orbán Viktor levelére

Az Európai Bizottság kiállt a Magyarországot bíráló Věra Jourová mellett, aki holnap maga fogja prezentálni a tagállamokról szóló jogállamisági jelentéseket. A dokumentumok nyilvánosságra hozatalát ezúttal előbbre hozta az uniós bizottság. A cseh biztosnőt a liberális pártcsalád magyar szövetségese, a Momentum is támogatja, ám Csehországból kritikát kapott, mondván: a fellépése ártalmas a V4-ek szövetségének.

2020. 09. 29. 13:03
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. június 10. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelõs cseh alelnöke közös internetes sajtótájékoztatót tart Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (nincs a képen) Brüsszelben 2020. június 10-én. Jourová a koronavírussal kapcsolatos álhírekrõl készített bizottsági jelentés bemutatásakor elmondta, a brüsszeli testület felszólítja az EU-tagállamokat: fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat. MTI/AP pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Věra Jourová, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a teljes bizalmát élvezi”

– így reagált az uniós bizottság kedden Orbán Viktor levelére, amelyben a miniszterelnök tájékoztatta a brüsszeli testületet arról, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület liberális alelnökével. Jourová a német Der Spiegelnek nyilatkozva többek között arról beszélt, hogy véleménye szerint a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni, ennek okaként pedig a kormány által épített „beteg demokráciát” nevezte meg.

Az Európai Bizottság kedden kiállt a cseh biztosnő mellett. A testület szerint adottak a magyar jogállamiságról szóló aggályaik – ezek a holnap bemutatandó jogállamisági jelentésekben is visszaköszönnek majd. Lapunk is írt róla, hogy még a hét végén is a vitatott jelentések október 5-i bemutatásáról volt szó, amit most – az eredeti terveknek megfelelően – újból előre hozott a bizottság. Arra a felvetésre, hogy a magyar miniszterelnök levele miatt hozták volna előre a jogállamisági jelentések bemutatását, a bizottság illetékes szóvivője nem reagált érdemben.

Brüsszelben egyébként azt ígérik, hogy válaszolnak Orbán Viktor levelére, amelyet e sorok írásakor is elemeztek.

 

Ursula von der Leyen kedden Portugáliában tárgyal, így a biztosi kollégium szerdai ülésén egyeztet majd személyesen Jourová alelnökkel.

Vĕra Jourová uniós bizottsági alelnök Brüsszelben prezentálja a rasszizmus elleni stratégiát
Fotó: Dati Bendo/EU Commission

A MOMENTUM TÁMOGATJA JOUROVÁT

Az Európai Parlament soraiban is felkorbácsolta a kedélyeket a biztosnő körüli botrány: a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna kiállt Jourová mellett, akivel a liberális ernyőpártban egyébként is kollégák. Donáth a Twitteren azt írta, hogy egyetért az alelnökkel, Magyarországon valóban szándékosan aláássák a jogállamiságot.

Az EP konzervatív részéről viszont kritizálták az alelnököt. A szintén cseh Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakció tagja, a pártcsalád korábbi elnöke szerint

Jourová, bár Magyarország ütlegeléséért tapsot kap a brüsszeli folyosókon, Csehország érdekeinek árt. „A V4-en belül jó kapcsolatokra van szükségünk”

 

– szorgalmazta a politikus a Twitteren, egyúttal kérdőre vonva Andrej Babiš cseh kormányfőt, akinek pártjához Jourová is tartozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.