Botrányos jelöltet indít az ellenzék a szerencsi választáson

Emberöléssel fenyegetőzött és antiszemita kijelentésektől sem riadt vissza a baloldali jelölt.

Forrás: origo.hu2020. 10. 10. 10:42
null
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali pártok annak ellenére sem vonták vissza a munkavállalóit lelövéssel fenyegető Bíró László támogatását, hogy erre több baloldali értelmiségi is felszólította őket.

Október 11-én időközi választásokat tartanak Szerencsen, Borsod megye hatos számú választókerületében. A Fidesz Koncz Zsófiát, a tragikus balesetben meghalt Koncz Ferenc lányát indítja. A közös ellenzéki jelölt az a Bíró László, aki az utóbbi időben több felháborító ügy főszereplője volt. Az Origó szerint

először rasszista, antiszemita megnyilvánulásai kerültek elő, majd kiderült, saját dolgozóit agyonlövetéssel fenyegette.

Bíró a Jobbik tagja, de saját pártja logóját nem használhatja a szavazólapon. Nem mintha elhatárolódott volna tőle a párt, hanem a Nemzeti Választási Bizottság augusztusban visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét. Az indoklás szerint azért, mert a megválasztott elnököt, Jakab Pétert nem jegyezték be a törvény által előírt formában.

A képviselőjelölt botrányos üzleti stílusának híre a Hír TV Informátor című műsorában látott napvilágot. Egykori alkalmazottjai arról beszéltek, hogy Bíró többször nem fizette ki a bérüket, volt olyan is, akinek a mai napig százezrekkel tartozik. A baloldal által is támogatott jelölt többször fenyegette meg a neki dolgozó varrónőket,

előfordult, hogy az üzemcsarnokban kijelentette, agyonlövi a dolgozókat, ha a bérüket követelik.

Ezt a kijelentését korábban telefonon is megtette, a munkavállalók féltek, mert tudták, Bírónak vannak engedéllyel tartott vadászpuskái.

A politikus csődbe vitte a varrodát, amit öt éve úgy adott el egy ismerősének, hogy az nem is volt tényleges – név szerinti – tulajdonában. A cég, a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet ráadásul

ebben az időben ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást vett fel az államtól a bérgarancia alapból. Ezeket Bíró nem a fizetésekre fordította, hanem megtartotta magának.

A Magyar Nemzet információi szerint többeket megkárosított ezzel. Később pedig egy olyan vállalkozónak játszotta át a varrodát, akinek akkor hét olyan cége volt, amely kényszertörlés vagy felszámolás alatt állt.

Bíró Lászlóról az is kiderült, hogy nem áll tőle távol az antiszemitizmus sem. Korábban egy Facebook-bejegyzésében a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi és lengyelországi – szerinte zsidó származású – turistákat nevezte „tetűcsúszdásoknak”, akiktől állítása szerint a kutyái is megvadulnak, ha elsétálnak a háza előtt. Egy másik bejegyzésben Budapestet Judapestnek nevezte.

Tiltakozó értelmiségiek, kampányoló Karácsony

Kovács László korábbi MSZP-elnök szerint egy baloldali pártnak nem lenne szabad támogatnia Bírót. Schiffer András LMP-alapító úgy vélekedett, az antiszemita jelölt indításával a baloldal elvesztette elveit. Kőbányai János író, a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat főszerkesztője pedig az Indexen megjelent véleménycikkében bírálta a baloldalt. A a cikk közlését amúgy több baloldali érdekeltségű sajtóorgánum is megtagadta mondvacsinált okokkal.

Élesen kifogásolta Bíró jelölését Tamás Gáspár Miklós filozófus, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója is.

A baloldal vezető politikusai ennek ellenére kiállnak antiszemita jelöltjük mellett. A Bíró által Judapestnek nevezett Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is mellette kampányolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.