Ellepte a gaz Karácsony Gergely zöld Budapestjét

Érdekes megoldást találtak a baloldali városvezetők a gyorsan növő gaz problémájára. A Vadvirágos Budapest programon fellelkesedve táblákat helyeztek ki a burjánzó területekre, amelyen az áll: nem gaz, méhlegelő. A probléma ezzel az, hogy olyan területekre is kikerültek a táblák, ahol egyetlen vadvirág sincs, de parlagfű előfordulhat.

2021. 05. 20. 17:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találékony a főpolgármester, amennyiben a munka megúszásáról van szó. Karácsony Gergely még zuglói polgármesterként találta fel a ritkább fűkaszálásra való trükköt: több helyen táblákat helyezett el azzal a felirattal: Nem gaz, méhlegelő. Mindezt átültette a budapesti városházára, és néhány hete elindította a Vadvirágos Budapest programot. A kezdeményezés célja: a méheknek több lehetőségük legyen virágport gyűjteni a városi környezetben.

Fotó: Facebook/Orosz Anna

Az elmúlt hetekben felháborodott lakosok tömegei értetlenkedtek különböző internetes platformokon, hogy elgazosodott Budapest.

A lakosság számos kerületből jelezte, hogy elmaradt a tavaszi fűkaszálás, ezért több helyen derékig érő gazban vesznek el a kis testű kutyák. A megoldás megérkezett: kaszálás ugyan nem történt, de méhlegelővé nyilvánítottak több tucat területet.

Újbudán Orosz Anna, a momentumos alpolgármester jelentette be a jó hírt: méhlegelő lett a Bocskai úton.

Fotó: Facebook

„Kísérleti jelleggel ritkábban kaszáljuk itt a füvet, hogy virágport gyűjthessenek a méhek. Így óvjuk a természet körforgásában kulcsfontosságú rovarok élőhelyét a város szívében” – írta Orosz, akinek bejelentése vegyes érzelmeket váltott ki. Csakúgy, mint a párbeszédes V. Naszályi Márta által vezetett I. kerületben, ahol a közkedvelt Tabán igencsak elgazosodott, a lakók számos fotót osztottak meg az elhanyagolt területről. Volt olyan, aki felvetette, hogy amikor nem tudja levágni a füvet a saját kertjében, szerez egy méhlegelő feliratú táblát és kiteszi, hogy megússza a vaskos büntetést. Sokan azt is kifogásolták, hogy olyan helyekre kerültek ki táblák, ahol nyoma sincs vadvirágoknak.

Fotó: Facebook

Óbudán már akkorára nőtt a fű, hogy Kiss László (DK) polgármester közösségi kaszálást kezdeményezett a kerületben, amit utolsó pillanatban az időjárásra hivatkozva lemondott. A terv szerint csütörtök délelőtt a hivatali dolgozókat is bevetve rendezték volna a területet, de bárki csatlakozhatott volna az akcióhoz. Mint írták, a Főkert munkatársai lekaszálják a héten az egérárpás részeket.

Az óbudai Fidesz közleményében úgy fogalmazott: bár a Kiss László vezette óbudai önkormányzat tavaly 10 milliárd forint plusz áfa értékben kötött szerződést négy évre a kerületi parkok és zöldterületek gondozására, Óbuda közterületei soha ilyen rossz állapotban nem voltak, mint manapság.

„A kerületi polgárok jogos felháborodása miatt legújabb ötletként a hivatali dolgozókat rendelik ki kaszálásra, „közösségi kaszálás” ürügyén. Ez a fajta eljárás nemcsak felháborító, hanem a függő helyzetben lévő dolgozók kihasználása is, amit egyetlen polgármester sem engedhet meg magának” – írta a kormánypárt.

Mint a Magyar Nemzet is megírta: csak május közepére írtak ki közbeszerzést a kaszálásra Ferencvárosban. Az elkésett intézkedés azt jelenti, hogy idén még nem történt meg a teljes kerület fűnyírása, holott néhány helyen méteres gyom zavarja a lakosokat. Ugyan tűzoltásként a lakosok panaszára a Feszofe elkezdte levágni a hatalmasra nőtt füvet, de ez sem a céget, sem a városvezetést nem menti fel a hanyagság alól.

Fotó: Facebook

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.