Februártól harmadával megemelik az ösztöndíjakat

Jó hírt kaptak a felvételizők, Palkovics László miniszter szerint ugyanis egyetlen állami ösztöndíjas szakon sem várható négyszáznál magasabb ponthatár. Az innovációs hivataltól pedig úgy tudjuk, hamarosan minden egyetemen startup központ nyílik, ahol nemcsak a vállalkozóvá válás módszertanát, gyakorlati tudnivalóit ismerhetik meg a diákok, hanem mentorhálózatot is mögéjük tesznek.

Csókás Adrienn
2020. 01. 10. 6:30
PALKOVICS László
Palkovics László miniszter nyitotta meg a kiállítást Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse, a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült – közölte tegnap Palkovics László innovációs miniszter az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján.

A rangsorokban legelőkelőbb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem áll.

Palkovics László miniszter nyitotta meg a kiállítást
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tárcavezető kedvező változásokat is bejelentett a felvételizőknek, eszerint az 500 pontos rendszerben maximum 400 pontot kell majd elérni az állami ösztöndíjas képzésekhez. Emellett februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak is, miután az egy főre jutó hallgatói normatíva 128 ezer forintról 166 ezer forintra nő. A diákok összesen 17 különböző ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon.

A pályaválasztást segítő rendezvényen összesen 140 kiállító várja holnap délutánig az érdeklődőket, nemcsak egyetemek és főiskolák, de szakképző iskolák, cégek, diákmunka-szövetkezetek, nyelvoktatók és külföldi intézmények is.

A tájékoztatás mellett sokan interaktív programokat is kínálnak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal például egy önálló startup kiállítóteret is létrehozott a helyszínen.

Birkner Zoltán elnök lapunknak azt mondta, a közeljövőben minden hazai egyetemen nyitnának egy startup központot, ahol a hallgatókat az önálló vállalkozás indítására ösztönöznék. – Ezekben a központokban nemcsak a vállalkozóvá válás módszertanát, gyakorlati tudnivalóit ismerhetik meg a diákok, hanem mentorhálózatot is mögéjük teszünk, többek között pénzügyi, szabadalmi és eszközfejlesztési segítséggel.

Az a cél, hogy a hallgatók kapjanak kreditet is a központok kurzusain, programjain való részvételért – fogalmazott Birkner Zoltán, aki szerint a magyar gazdaság sikeressége érdekében elengedhetetlen, hogy minél több fiatalban alakuljon ki az innovációs szemléletű gondolkodás, az újító ötletek megvalósításához szükséges bátorság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.