Feljelentéskiegészítéssel éltek a Pesti úti idősotthon ügyében

Egy hónapja indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a tömeges halálozás ügyében.

Végh Attila
2020. 06. 16. 5:50
null
Az összes áldozat csaknem negyven százaléka ehhez az otthonhoz köthető Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban bekövetkezett tömeges halálozás ügyében. A jogi értelemben is tömeges áldozattal járó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés ­miatt elrendelt büntetőügyben a Magyar Nemzet információi szerint feljelentéskiegészítéssel éltek, és megtették az ehhez szükséges nyomozati cselekményeket. A tanúvallomások felvételével párhuzamosan kirendelték a szükséges igazságügyi orvostani, ­virológiai, egészségügyi-etikai szakértőket. A szakvélemények kiértékelése után kezdődhet majd meg a halálesetekért felelőssé tehető gyanúsítottak kihallgatása az ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban.

A tömeges elhalálozással járó gondatlanság felelősei között lehet az intézmény orvosa, egészségügyi vezetése vagy éppen az intézményt fenntartó szervezet vezetője is. A vizsgálat dolga lesz megállapítani a közvetlen vagy közvetett felelősséget és annak mértékét. Karácsony Gergely főpolgármester ezzel szemben korábbi nyilatkozatában kiemelte, a főváros vezetésének nincs félnivalója, még mulasztást sem követtek el, nem felelősek a tömeges halálesetekért.

Az összes áldozat csaknem negyven százaléka ehhez az otthonhoz köthető
Fotó: Bach Máté

A hatályos magyar jogszabályok szerint aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki vagy testi sérülést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza. A Pesti úti idősotthon esetében mindenképpen gondatlan magatartásról van szó. A bűncselekmény elkövetője pedig csak olyan személy lehet, aki valamilyen foglalkozási szabály hatálya alatt a halálesetekben érintett intézmény alkalmazottja vagy az annak irányítását felügyelő szervezetben dolgozik.

Emlékezetes: június 14-én jelentették be, hogy meghalt az 52. olyan idős beteg, aki az ország legsúlyosabb koronavírus-gócpontjában, a Pesti úti idősotthonban lakott. Eddig 34 idősotthonban jelent meg a vírus Magyarországon, 915 gondozott lett fertőzött, közülük 561-en már meggyógyultak és 133-an meghaltak. Ez azt jelenti, hogy az összes áldozat csaknem negyven százaléka ehhez az egyetlen intézményhez köthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.