Fidesz–KDNP-győzelem Borsodban, padlón a szivárványkoalíció

Fontos győzelmet aratott Koncz Zsófia (Fidesz–KDNP) a Borsod megyei időközi választáson tegnap, ahol megverte a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció jelöltjét, Bíró Lászlót. Ezzel bebizonyosodott, hogy az emberek nem kérnek a baloldalból, az országot tönkretevő balliberális politikából, és nemet mondanak az elvtelen szivárványkoalícióra.

Borsodi Attila, Kárpáti András
2020. 10. 12. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje kemény küzdelemben a voksok 99,09 százalékos feldolgozottsága mellett 50,87 százalékos eredménnyel nyerte meg az időközi országgyűlési képviselő-választást Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzetében. A teljes balliberális oldal által támogatott Bíró László (Jobbik) a második helyre szorult a szavazatok 45,9 százalékával, a maradék, 3,23 százaléknyi vokson pedig két független jelölt, Tóth Ádám, Váradi Gábor, valamint Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt) osztozott.

A választás eredményének nyilvánossá válása után a pandémia miatt szűk körben tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke méltatta Koncz Zsófiát, aki azt hangsúlyozta, hogy parlamenti munkája során nemcsak a rá szavazókat, hanem az egész térséget fogja képviselni.

A mandátum új birtokosa köszönetet mondott azoknak a választóknak is, akik kitüntették bizalmával, illetve úgy értékelt, hogy a sikeres kampányra a nyáron elhunyt édesapja is büszke lenne.

Kósa Lajos a kampány tanulságának nevezte, hogy a választók nem kérnek az egyesült baloldalból, amelyet csak a hatalomvágy és az anyagi érdekek kovácsoltak össze. Emlékeztetett: a választás napján is számos provokáció történt a szivárványkoalíció részéről. Lapunk kérdésére úgy fogalmazott: amennyiben bebizonyosodik, hogy Bíró valóban sertésekért kívánt szavazatokat vásárolni, az választójogi csalásnak minősül.

Áttörés kilenc év után

A kormánypárti győzelem abból a szempontból is áttörést jelent, hogy az elmúlt csaknem kilenc évben a Fidesz–KDNP nem nyert időközi parlamenti választást. Ez legutóbb 2011. november 27-én Láng Zsoltnak sikerült, aki a szavazatok több mint ötven százalékát söpörte be Budapest 2-es számú egyéni választókerületében. Ezt a sikert később négy egymást követő parlamenti időközin nem sikerült megismételniük a kormánypártoknak – amelyek pedig a három legutóbbi országgyűlési és európai parlamenti képviselő-választást is behúzták. Eddigi rosszabb szereplésük az ország­gyűlési időközi választásokon annak tudható be, hogy a baloldal egy-egy voksolásra olyan energiákat mozgósított, amit 106 választókörzetben egyszerre nem tudtak volna megtenni.

Két lábbal a földön

Míg a Bíró Lászlót támogató szivárványkoalíció elsősorban általános politikai hasznot remél húzni a választásból, és a kormánynak kívántak egy fricskát kiosztani a kétharmados parlamenti többségének lebontásában, addig Koncz Zsófia a régió sajátosságaiból kiindulva a munkahelyteremtést és az infrastruktúra-fejlesztést tűzte zászlajára. A szerencsi születésű jogász ígérete szerint édesapja, a július 10-én elhunyt Koncz Ferenc képviselőségének szellemében folytatja a térség élhetőbbé tételét. Tervei között szerepel, hogy megteremtse annak feltételeit, hogy visszaköltözzenek az elvándorolt fiatalok és családot alapítsanak. A kormánnyal együttműködve folytatódik számos nagyberuházás, köztük a 37-es út kétszer két sávosra bővítése, valamint az M30-as autópálya Szlovákiáig történő megépítése is.

A mostani voksolás igen magas, csaknem ötvenszázalékos részvétel mellett zajlott le, mert kevesebben járultak a szavazóurnákhoz, mint 2018-ban és 2014-ben – legutóbb a körzetben háromból két ember élt a szavazati jogával –, de többen, mint az időközi országgyűlési választáson szoktak. A tegnapi voksoláson az inkább a jobboldalra szavazó Szerencsen magasabb volt a részvétel – 54-57 százalék az este fél 7-es adatok szerint –, mint az inkább baloldalra húzó Tiszaújvárosban, ahol a szavazásra jogosultaknak mindössze 43,3 százaléka járult az urnákhoz. Ez a szám Szikszón 39,07 százalék volt az említett időpontig.

Februárban, a dunaújvárosi körzetben harminc százalék körül, míg a 2015-ös tapolcai választókerületben negyven százalék közelében alakult a választási részvétel. Az utóbbi öt évben csupán a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választást kísérte hasonló választói érdeklődés, mint a mostani megméretést.

Mozgósított a Jobbik vezetése

Dacára a választást megelőző felfokozott hangulatnak, napközben a körzet településein nem sok jelét lehetett tapasztalni a mozgósításnak, kevesen tartózkodtak az utcákon, a terek és a parkok is meglehetősen kihaltak voltak, és a szavazóköröknél sem alakult ki sorban állás. Ezek után nem volt meglepő, hogy

könnyen ki lehetett szúrni, amint Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és a körülette levő szimpatizánsok egyeztettek az egyik lakótelepen Tiszaújvárosban.

Arra a kérdésre, hogy mozgósítanak-e a településen, a politikus azt válaszolta: „nem is piknikezni jöttük ide”. – Mindenki a körzetben van és mozgósít, ez igaz a párt vezetésére, a tagokra és a szimpatizánsokra – tette hozzá. Kitért arra is, hogy ők minden településen egyformán igyekeznek jelen lenni, és szerinte nem Szerencs a választás legfontosabb helyszíne. Beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány és a választást megelőző légkör sokakat eltántoríthatott a voksolástól, de ők mindent megtesznek a siker érdekében.

Koncz Zsófiára a választáson résztvevők abszolút többsége, 50,87 százalék szavazott, a baloldal jelöltje, Bíró László majd öt százalékkal maradt le
Fotó: Mirkó István

Már csak azért is furcsa, hogy meglehetősen kihaltak az utcák, mert egy gyermekét babakocsiban toló tiszaújvárosi kismama szerint nagyon heves volt a kampány az utolsó hetekben. – Rengetegszer hívtak telefonon, nem örültem neki, mert olyankor felébredt a pici – panaszkodott az asszony, aki nem árulta el, hogy kire szavazott, és arról sem akart beszélni, melyik politikus győzelme tenne jobbat a településnek.

Egy, az autójából éppen kipakoló, az egészségügyben dolgozó asszony némi vonakodás után elárulta, hogy Koncz Zsófiára adta le a szavazatát. Választását a kormánypárti jelölt fiatalságával, innovatív gondolkodásával, valamint Koncz Ferenc számára szimpatikus képviselői tevékenységével indokolta. Állítása szerint Bíró Lászlóról szinte semmit sem hallott a kampány során.

A lapunk által megkérdezett járókelők jellemzően már leszavaztak, vagy tervezték, hogy ezt később megteszik, ám választásukat sokan nem voltak hajlandók közölni.

Két idős asszony először annyit mondott a kérdésünkre, hogy a „demokratikus” jelöltre voksoltak, de később mégis elárulták, hogy ezzel Bíróra utaltak. Elmondásuk szerint sokat nyomott a latban a baloldali jelölt kampányjelszava, miszerint lebontanák a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többségét. A Bíró antiszemitizmusáról szóló híreket nem hitték el, ahogyan az az idősebb, kertészkedő házaspár sem, amely leginkább a kormányellenes érzelmei miatt adta szavazatait a jobbikos politikusra.

Nem hallottak Bíró zsidózásáról

Olyan tiszaújvárosi is akadt, aki annak ellenére, hogy éppen a szavazókörébe igyekezett, még nem tudta, hogy kire adja le a voksát. A húszas éveiben járó lakatos fiatalember úgy fogalmazott, hogy inkább hajlik arra, hogy valamelyik ellenzéki jelöltre szavazzon, de csak a szavazófülkében fog eldőlni, hogy Bíró vagy Tóth Ádám lesz az, akire behúzza az ikszet.

Kesznyétenen, egy porta kapujában társalgó két férfi gyanakodva fogadta kérdésünket, hogy kire szavaztak. Bár annyit elárultak, hogy az urnákhoz járultak, de attól tartottak, valamilyen problémájuk származna abból, ha elmondanák, kit tüntettek ki bizalmukkal.

Szerencsen sem tapasztaltunk komoly kampányhangulatot, leginkább csak a mindenhol látható plakátok utaltak arra, hogy a körzet országgyűlési mandátumáért küzdöttek. Az egyik helyi étteremben szóba sem kerül a választás, a vendégek jöttek-mentek, de nem foglalkoztatta őket a politika. Egy helybeli férfi kiemelte, egész nap csend volt, nem tapasztalt kampányhangulatot. Ennek ellenére Szerencsen mégis többen osztották meg véleményüket a választásról, leszámítva egy középkorú nőt, aki az esélyeket firtató kérdés hallatán ijedten közölte: nem volt és nem is megy szavazni. Egy, a lányát a buszhoz kikísérő nő ugyanakkor már választott, és jelezte: Koncz Zsófia győzelmére számít. A fideszes jelölttel szimpatizált egy másik fiatalasszony is, aki 17 órakor ért haza, és akkor még nem voksolt. – Meggondolom, lehet, hogy elmegyek; ha szavazok, akkor Koncz Zsófiát támogatom – intett búcsút a nő.

Sok hűhó semmiért

Koncz Zsófia győzelme azért is figyelemre méltó, mert Bíró László volt az első olyan jelölt, aki mögött az egész baloldal felsorakozott, s rendkívül intenzív kampányt folytattak a választást megelőző három hónapban. Bírót népszerűsítették napi szinten a Jobbik prominensei, köztük Jakab Péter pártelnök, s mások mellett Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországáért Mozgalom alapítója, valamint – kissé mérsékeltebb hangnemben – a Momentumot vezető Fekete-Győr András és Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője is. Karácsony Gergely főpolgármester is beszállt a kampány hajrájába. Bírónak az ellenzéki várakozásoktól elmaradó szereplése vélhetően annak köszönhető, hogy az utóbbi évtizedek egyik legmegosztóbb jelöltje volt, az antiszemita, rasszista kijelentései, valamint a zavaros üzleti ügyei miatt számos baloldali értelmiségi – köztük Tamás Gáspár Miklós filozófus, Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője, Kovács László, az MSZP egykori elnöke, valamint több zsidó vezető is – elhatárolódott tőle. Az is ronthatta Bíró hitelét, hogy a borsodi cigány vajda, Lakatos Attila beszámolója szerint azzal kereste meg a jobbikos, hogy sertésekért vásárolná meg a helyi cigányság szavazatait.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.