Fű alatt oltakoznak a szocialisták Gyöngyösön

Szocialista mutyi állhat Hiesz György oltásbotránya mögött. Gyöngyös baloldali polgármestere a hírek szerint háziorvosa javaslatára oltatta be magát soron kívül, akivel egyébként korábban együtt politizáltak az MSZP-frakcióban, mit ad Isten, a háziorvos felesége – aki szintén megkapta a vakcinát – éppen Hiesz önkormányzatának egyik cégét vezeti.

Munkatársunktól
2021. 01. 28. 14:04
Tóbiás József; Hiesz György
Gyöngyös, 2014. szeptember 5. Hiesz György gyöngyösi polgármesterjelölt Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének sajtótájékoztatóján, amelyet a párt kétnapos, mátraházi évadnyitó frakcióüléséről tartottak Gyöngyösön 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Vajda János Fotó: MTI Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk is többször beszámolt, nagy botrányt kavart a Heves megyei Gyöngyösön, hogy a polgármester vélhetően jogtalanul kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Hiesz György már január elején beoltatta magát, amikor még csak az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettnek minősülők voltak erre jogosultak. A Mandiner információi szerint a parádi idősotthonban szervezett oltásból maradt vissza oltóanyag, ehhez jutott hozzá a 64 éves baloldali polgármester, aki az oltási terv alapján nem kaphatta volna meg a vakcinát, és egyébként nem is regisztrált rá.

A portál szerint Hiesz saját háziorvosától értesült a soron kívüli lehetőségről, aki történetesen maga is politikus volt.

Lénárt András korábban a helyi MSZP-frakcióban politizált. A Heves Megyei Közgyűlésben az egészségügyi bizottság elnökeként dolgozott együtt az MSZP-alapító, a közgyűlésben korábban a szocialista frakciót vezető polgármesterrel.

A körzeti orvos a 2006. őszi önkormányzati választáson az MSZP jelöltjeként indult, és a 10 ezer lakos alatti listáról szerzett mandátummal került a közgyűlésbe.

Hiesz György jól ismeri a doktor feleségét is, aki egy időben az MSZP–SZDSZ színeiben, majd később függetlenként vezette az egyik szomszédos községet, Abasárt. Lénártné Benei Anikó összesen 17 évig volt Abasár polgármestere, majd 2019-ben kinevezték a gyöngyösi önkormányzati cég, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. élére.

A pályázatokat menedzselő cég vezetőjének a Hiesz György irányította, balos többségű önkormányzati képviselő-testület választotta meg Lénártnét, aki ugyancsak megkapta már a vakcinát.

Lénárt András korábban úgy nyilatkozott: nem ő szólt az oltás lehetőségéről a polgármesternek. Azt ugyanakkor elismerte, hogy telefonon beszéltek Hiesz Györggyel, és maga javasolta neki, hogy ha van még oltóanyag, adassa be az oltást.

A koronavírus ellen beoltott gyöngyösi városvezetőnek tudnia kellett volna, hogy még nem jogosult a vakcinára
Fotó: MTI/Vajda János

Gyöngyös baloldali polgármesterének soron kívüli beoltását a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is kommentálta,

a tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

A gyöngyösi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy miként kaphatott soron kívül és jogosulatlanul védőoltást Hiesz György.

A városvezető egyébként a Gyöngyösi Városi Televízióban beszélt az esetről. Azt mondta: amikor az orvosi személyzet azzal szembesült, hogy több tucat vakcina megmaradt, akkor értesítették a gyöngyösi háziorvosokat, akik értesítették a „valamilyen általuk ismert személyeket, körzetükben lévő személyeket”. Ilyen telefont kapott ő is. Szavai szerint tehát kérték, hogy döntse el, szeretne-e oltást kapni, és ha igen, menjen a kórházba. Erre mindössze egy órája volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.