Karácsony a rakpart megnyitásától várja a fertőzés terjedésének a lassulását

Folytatódik a fővárosi járványkezelés: Karácsony Gergely hétvégente megnyitná a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpartot. A főpolgármester szerint azzal, hogy újabb sétateret hoz létre egy szűk aszfaltcsíkon, tehermentesíti a fővárosi tágas parkokat és kirándulóhelyeket. Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere felhívta a főpolgármester figyelmét, hogy az autók elől lezárt rakpart forgalmát ne az V. kerületi kis utcák felé tereljék.

2021. 03. 26. 13:38
null
20200405 Budapest Pesti alsó rakpart Parlament Koronavírus-járvány fotó: Czerkl Gábor (CZ) Bors Fotó: Czerkl Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megnyitjuk a gyalogosok számára hétvégén a pesti rakpartot, ezzel azt segítve, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások, ne gyűljenek össze sokan a legnépszerűbb kirándulóhelyeken. A rakpartot érintő beruházások elindításáig ezentúl minden hétvégén birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok” – közölte a fővárosi önkormányzat. A magyarázat járványügyileg elég abszurdnak tűnik, ugyanis a tágas parkok és zöldövezetek jóval nagyobb távolságtartásra adnak lehetőséget, mint a néhány autósávos rakpart.

A koronavírus harmadik hulláma jelenleg emelkedő fázisban van, ezért érthetetlen, hogy a főpolgármester miért nem tud várni a rakpart megnyitásával, az emberek tömeges odacsalogatásával.

Fotó: Havran Zoltán

A rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között zárják el az autóforgalom elől, amely jelentősen terhelni fogja a belvárost. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere közösségi oldalán leszögezte: a belvárosiak polgármestereként az a feladata, hogy az itt élők érdekeit képviselje.

„A BKK által a lezárás ügyében kezdeményezett egyeztetésre meghívott munkatársam az alábbi szempontok figyelembevételét fogja kérni mindazokra tekintettel, akiknek az otthonuk a Belváros” – írta a közösségi oldalán Belváros-Lipótváros polgármestere, aki az általa vezetett önkormányzat feltételeit nyilvánosan is ismertette.

A javaslatban többek közt szerepel a Belvárosra zúduló autóforgalom elkerülése végett a megfelelő forgalomterelés biztosítása, a lakók nyugalma érdekében a zajszennyezés minimalizálása, a megfelelő köztisztasági állapot fenntartása, a növényzet védelméről való gondoskodás, a közrend biztosítása és a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartása. Kihangsúlyozta továbbá, hogy örülnének, ha a rakpartra látogatók gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel érkeznének a helyszínre.

Érdekes felvetések az V. kerületi polgármestertől annak fényében, hogy a főpolgármester a belvárosiak parkolási nehézségeit sem kívánja segíteni azzal, hogy megnyitja előttük a szinte üresen álló városházi parkolót, hétvégén pedig a külső kerületekből érkező korzózni vágyók autói lephetik el az V. kerületet. A köztisztaság fenntartása is izgalmas feladatnak tűnik, ugyanis a közterületekről az FKF leszerelte a hulladékgyűjtők harmadát, a köztisztasági feladatokat végző munkatársak egy részétől pedig megváltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.