Gulyás: Egyes területeken a kötelező oltás is szóba jöhet

– Európa sok országával ellentétben Magyarországon még nem jelent meg a vírus negyedik hulláma – jelentette ki a mai Kormányinfón a miniszter. A harmadik oltással kapcsolatosan a kormány a héten döntést hoz, bizonyos helyeken pedig a munkavégzés feltételévé tehetik a védettséget. Az idősek átoltásával kifejezetten jól állunk – erősítette meg a politikus.

Csókás Adrienn, Máté Patrik
2021. 07. 15. 10:51
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. szeptember 11. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. szeptember 11-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a két oltással rendelkezők tekintetében a második helyen állunk az európai rangsorban. – Bőségesen rendelkezésre áll oltóanyag, bármikor bárkit be tudunk oltani – húzta alá a tárcavezető, aki szerint a járvány negyedik hulláma hazánkban még nem jelent meg. – Hogy lesz-e, illetve milyen súlyosságú lesz, az attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat – hangsúlyozta.

Még ma döntenek

Hozzátette: a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha mindkét oltást megkapta. Gulyás Gergely jelezte, még

a mai napon döntés várható a harmadik oltás kérdésében, a részleteket a kormányfő holnap jelenti be, miután az operatív törzs ma megtárgyalja a témát.

A kormány álláspontja nem változott a kötelező oltást illetően – folytatta –, de egyes területeken (például az egészségügyben) érdemes megvizsgálni ennek lehetőségét.

Az oltási tervekkel kapcsolatban a miniszter elmondta: egy konkrét döntési javaslat van, ezt megvizsgálja az operatív törzs, a döntést pedig holnap jelenti be a kormányfő.

– Készülünk a negyedik hullámra, ami abban fog különbözni az első háromtól, hogy a polgárok nagy része védett lesz. Akik nem oltottak, azokkal szemben lehetnek újra a védettségi igazolványhoz köthető korlátozások

– hangsúlyozta a politikus.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter elmondta azt is, hogy a 16 év alatti fiataloknak még csak 12 százaléka van beoltva, ezzel szemben a 16–17 éves korosztályban már jóval magasabb, 57 százalékos az átoltottság.

Legtöbben az idősek közül kaptak oltást: a 75–79 év közöttieknek már 86 százaléka védett, míg a 80–84 éves korosztály 89 százaléka már beadatta a vakcinát.

Gulyás Gergely kiemelte: egyértelmű, hogy a delta variáns is az idősekre a legveszélyesebb – persze a fiatalok is megbetegedhetnek –, ezért fontos a hatvan év felettiek oltása és védettsége, amiről tárgyalni kell. A részleteket a miniszterelnök holnap ismerteti a Kossuth rádió reggeli adásában.

A miniszter a baloldal oltásellenes kampány kapcsán elmondta, hogy a SOTE kutatását értelmezni nem olyan nehéz, de ez a magyar sajtó egy részének és a főpolgármesternek sem sikerült. – Ezzel csökkenhet az oltási kedv, ami veszélyeztetheti az emberek életét – tette hozzá.

– A kutatás bizonyítja, hogy minden Magyarországon alkalmazott vakcina 96 százalék feletti védettséget nyújt. Teljesen felesleges bármelyik oltóanyaggal szemben hangulatot kelteni

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: valamennyi Magyarországon engedélyezett oltóanyag alkalmas arra, hogy a negyedik hullám esetén védettséget nyújtson, ezért ne ezen a területen akarjanak politizálni, és ne bizonytalanságot fokozzák, mert ezzel emberek halálát idézhetik elő.

– Mindenki regisztráljon és oltsa be magát – emelte ki. A harmadik oltás szükségességét illetően a miniszter azt mondta: tudományos kérdésekben a kormánynak nincs álláspontja, mindenben a szakértőkre hallgatnak. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy

a Karácsony Gergely vezette főváros védettséggel kapcsolatos vizsgálata szakmailag értékelhetetlen.

– Az antitestmérés olyan, mintha a tízpróba eredményét pusztán a 100 méteres futás alapján szeretnénk megállapítani – példálózott Gulyás Gergely. Szerinte ez a teszt egyféle védettséget vizsgál, pedig sokféle védettség létezik. A főváros tehát alkalmatlan eszközt használ, ami legfeljebb politikai heccelésre alkalmas. – Amit csinálnak, annak semmi értelme nincsen, csak arra jó, hogy az emberekben bizalmatlanságot keltsen és csökkentse az oltási kedvet – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője.

– A Semmelweis Egyetem által végzett, valóban tudományos vizsgálat kimutatta, hogy az esetleges negatív ellenanyagszint ellenére is védettek az emberek – hívta fel a a figyelmet.

Az oltási kedvről a miniszter úgy szólt: jelenleg hétköznapokon átlagosan két-háromezren, hétvégeken még kevesebben foglalnak időpontot. Beszélt arról is, hogy a 12 év alattiak oltásáról nincs döntés továbbra sem. – Ha a tudomány, a gyártók eljutnak oda, hogy számukra is van biztonságos és engedélyezett oltóanyag, akkor ennek nincs akadálya, de jelenleg nem tartunk még itt – magyarázta.

Magyarországnak jár az EU-s pénz

Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarországnak voltak vitái az Európai Unióval, de fontos, hogy az EU tagjai akarunk lenni. Emellett

a helyreállítási alapban lévő pénz Magyarországot megilleti.

– Szívesen tárgyalunk egyéb követelésekről is, de az olyan árukapcsolás, mint amit a gyermekvédelmi törvény kapcsán akarnak, nem elfogadható – rögzítette a miniszter, hozzátéve: a magyar kormány álláspontja nem változott a gyermekvédelmi törvény kapcsán.

A nemzeti konzultációról Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország elkötelezett az emberi méltóság mindenkit megillető, teljes körű biztosítása érdekében. – Mindenki olyan életet él, amilyet akar, de a gyermekek védelme és szexuális nevelése olyan kérdés, amiből nem tudunk engedni.

Brüsszel be szeretné engedni az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba

– tette egyértelművé a miniszter. – Amikor azt követeli Magyarországtól Brüsszel, hogy biztosítsa az egyenlőséget a szexuális felvilágosításban, az „brüsszeli nyelven” azt jelenti, hogy „engedjük be” az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba – fejtette ki.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kötelezettségszegési eljárásra adott válasz előtt el kell olvasni a dokumentumot, majd utána jogi választ ad rá a kormány, miszerint ez tagállami hatáskör és nem uniós.

A „Fit for 55” szabály kapcsán emlékeztetett, hogy az egyezmény 55 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő a tagállamok számára, ami támogatható célkitűzés, ugyanakkor nincs sok értelme, ha az Egyesült Államok vagy Kína nincs benne ezekben az egyezményekben. Mivel

a világ szennyezésének mindössze hét százalékáért felel Európa.

Látni kell ráadásul, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be, illetve olyan eszközöket választ az Európai Bizottság, ami tarthatatlan. – A végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és autók után kellene fizetni. Hazánk számára ez a javaslat elfogadhatatlan, és Magyarország támogatása nélkül Európa ezt nem is tudja elfogadni – fogalmazott Gulyás Gergely.

A gyermekvédelmi törvényre történő gyors brüsszeli reagálás a miniszter szerint nem probléma, inkább

az a baj, hogy az Európai Bizottság politikai vitákat folytat, mivel olyan területeken is állást foglal, ami nem a hatáskörébe tartozik.

– Az Európai Uniónak jót is tehet, de szét is verheti a lengyel alkotmánybíróság körüli vita. Ezért van szükség arra, hogy legyen jogállami párbeszéd Brüsszel és a tagállamok között és legyen meghatározva pontosan, hogy mi az uniós és mi a tagállami hatáskör – fogalmazott egy kérdésre válaszolva Gulyás.

Lapunk azon kérdésére, hogy Magyarországot megillető 2500 milliárdos, vissza nem térítendő uniós támogatást mikor kaphatja meg hazánk, a tárcavezető emlékeztetett, hogy legutóbb másfél évig tartott, amíg a hétéves uniós költségvetésről sikerült megegyezni a bizottsággal. – Türelmesek vagyunk, tudjuk, mi az, ami az uniós jog szerint bennünket megillet – mondta, hozzátéve: a magyar állam képes mindent finanszírozni addig is, amíg a pénz az EU-tól nem érkezik meg.

– Van egy brüsszeli buborék, ahol nem szeretnek minket és azon gondolkodnak, hogyan kerülhet kormányra a baloldal, de azt látjuk, hogy

tíz uniós ország nem írta alá a Magyarországot elítélő dokumentumot a gyermekvédelmi törvény kapcsán.

A migráció kérdésében még nagyobb a törésvonal. Az EU sokszínű és sok tagállamból áll, ezért nem mindenben lesz egyetértés. Nem fogja befolyásolni a V4-ek és Izrael kapcsolatát az új izraeli kormány. Szeretnék folytatni a jó viszonyt – rögzítette a miniszter.

Folyik a gazdaság újraindítása

A miniszter beszámolója szerint arról is döntött a kormány, hogy az Eximbank százmilliárdos kerettel kedvezményes beruházási hitelt ad a vállalkozásoknak, továbbá döntés született a közbeszerzések felgyorsításáról is, illetőleg arról, hogy

újabb segítséget kapnak a mikrovállalkozások,

a külföldi tulajdonban lévő cégek pedig az eddigi tíz helyett húsz százalékban alkalmazhatnak külföldi munkaerőt.

Szijjártó Péter tegnapi, gazdasági bejelentéséről Gulyás Gergely közölte: a nemzeti konzultáció eredményét meg kell várni a továbbiak kapcsán. A miniszter elmondta, hogy tárgyalnak a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel. – Jó lenne, ha egy olyan megoldást tudnánk találni, ami tartalmazza a minimálbér emelését, de a munkáltatóknak is megfelelő.

Reméljük, hogy a minimálbér kapcsán nagyot tudunk előrelépni

– emelte ki.

A miniszter kérdésre elmondta, hogy a benzinár legtöbbször külkereskedelmi okoktól függ, de vizsgálják a hatásait és remélik, nem sokáig marad ilyen. Hozzátette: korábbival ellentétben a benzinár most világszinten egységesen emelkedett.

Gazdasági témákat érintve a miniszter kiemelte, hogy remélik, a jegybank a monetáris politika eszközeivel kezelni tudja az inflációt. – Úgy látjuk, hogy ez a gazdasági újraindítással járó átmeneti jelenség – tette hozzá.

A Budapest Airport megvásárlását firtató kérdésre a miniszter elmondta:

a kormány mindig törekedett arra, hogy állami, de legalább magyar tulajdonban legyen a repülőtér.

A baloldal ennek ellenére, amikor kormányon volt a nemzeti érdekekkel nem törődve négy hónappal a 2006-os választások előtt eladta a repteret, ami nemcsak „aranytojást tojó tyúk”, de nemzetbiztonsági szempontból is kiemelten fontos.

A baloldal a választások előtt négy hónappal adta el az aranytojást tojó tyúkot Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

Gulyás Gergely annyit mondott,

valóban tárgyalnak a megvételről,

de részletekről egyelőre nem kívánt beszélni.

A Budapest–Belgrád vasútvonal ügyében pedig úgy fogalmazott: azt reméli a kormány, hogy 2025-ben már futni fognak a vonatok.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy tisztán fővárosi hatáskör a budapesti közlekedés helyzet, ezért nekik kell megoldaniuk.

– Jó lenne, ha a főpolgármesternek Budapestre is jutna ideje, mert a lezárások azt eredményezik, hogy még júliusban is nehéz közlekedni, ami még rosszabb lesz szeptemberben, ha addig nem találnak ki valamit

– tette hozzá. Gulyás Gergely azt is aláhúzta, hogy álhírterjesztésnek tartja, amit Karácsony Gergelyék az oltásokkal kapcsolatosan csinálnak.

A középiskolások külföldi nyelvtanulási programja kapcsán lapunk kérdésére a miniszter azt mondta, remélik, hogy jövőre már nem lesz akadálya annak, hogy

két év kihagyás után elkezdődhessen a nyelvtanulás szempontjából kulcsfontosságú program, ami lehetőséget ad a 9. és 11. évfolyamos középiskolás diákoknak, hogy két hetet idegen nyelvterületen töltsenek az állam támogatásával.

Gulyás Gergely szerint jó esély és remény van arra, hogy a következő tanévben minden érintett részt vehet a programban.

– Az, hogy hétszáz magyar állampolgár kapott-e oltást Romániában, amikor több millióan élnek Erdélyben, nem támasztja alá a baloldal azon állítását, hogy tömegével utaznak a szomszédos országba oltatni – emelte ki a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvény részletszabályai nyáron vagy legkésőbb szeptemberben készen lesznek, akkor is tájékoztatnak mindenkit.

A közlekedési káosz, valamint a fővárosi vezetés döntéseiről a miniszter elmondta, hogy a Galvani-híddal kapcsolatban a fővárosnak voltak aggályai, pedig szükség van a hídra, amit a jelenlegi dugók is bizonyítanak.

– Mentesülni nem tud, de késedelmet szenvedhet az eljárás Czeglédy Csaba ellen, ha a baloldal jelöltje lesz az országgyűlési választáson és ezzel mentelmi jogban részesül

– hangsúlyozta Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva.

Szijjártó Péter külügyminiszter minden szavával egyetért Gulyás Gergely az UEFA döntése kapcsán, miszerint három mérkőzést zárt kapuk előtt kell játszania a magyar válogatottnak – derült ki a tájékoztatón.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata, hogy mindent megtegyen a Zala megyében kialakult helyzet miatt, miszerint több orvos is felmondott, akik jelentős összegű fizetést kaptak – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Annak kapcsán, hogy jelenleg lehet-e választott magánorvossal állami kórházban szülni, Gulyás Gergely kifejtette: a nőgyógyászatban súlyos érdeksérelmet okozott a paraszolvencia kivezetése, míg más területen az orvosok egyértelműen jobban jártak az új bértáblával, még a hálapénz elvesztésével együtt is. Hozzátette: a kormány tárgyal a Magyar Orvosi Kamarával, hogy szükség van-e esetleg speciális szabályokra a szülészet-nőgyógyászat területén. Emlékeztetett, hogy március óta a várandós kismamáknak választani kell a magán- vagy közellátás között.

Az egészségügyi szakdolgozói létszámot firtató kérdés kapcsán a miniszter azt mondta, valóban van, ahol kevés az ápoló, de nem látja súlyosnak a helyzetet. Hozzátette, az Országos Kórházi Főigazgatóság létrejöttével új igazgatási rendszer van érvényben az egészségügyi intézményekben, néhány hónap múlva meglátjuk, hogy lesz-e szükség további béremelésre vagy egyéb intézkedésre.

– Semmilyen nehézséget nem jelent a költségvetést tekintve a helyreállítási alapról szóló vita, legfeljebb pár hónap késéssel kapja meg Magyarország a jogosan járó forrásokat

– mondta a miniszter.

Gulyás Gergely közölte, hogy a baloldali kormányok alatt tényleg volt gyermekszegénység, így Karácsony Gergely a saját kormányzásuk idejéből vehette a tegnap elmondott adatokat.

– Ez egy álszent, rossz és igazságtalan szöveg – tette hozzá. – Ha baloldali kormány van, akkor adóemelés van – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 2002-ben a baloldal megszüntette a családtámogatásokat, de előtte még éltek annak lehetőségeivel, amire Magyar Bálint nevét említette példának a miniszter.

A kisebbségvédelem fontos ügy a miniszter szerint, aki rögzítette, hogy az EU-s állampolgári kezdeményezések a nemzeti kisebbségek védelmében születtek, de ezeket Brüsszel lesöpörte az asztalról, mert nem érdekli a kisebbségek jogai.

– Abszurd, hogy a ketreces állattartást megtiltanák az EU-ban, míg komoly pénzekkel támogatják az unión kívüli országokban

– mondta a miniszter. – A második oltásokat tekintve Málta mögött a második helyen áll Magyarország. Most egy feladat van: minél több embert meggyőzni arról, hogy oltassa be magát, erről szóló döntéseket a kormányfő fogja bejelenteni holnap – közölte Gulyás Gergely. – Nagyon sok ügyben lehet hasznos társadalmi vitát folytatni. Az online konzultációban voltak kérdések az oltásokkal összefüggésben – emlékeztetett.

A politikus elmondta: a negyedik hullám bármikor elkezdődhet, aminek a kiváltója a delta variáns lesz, és már 80–85 százalékos átoltottság szükséges a nyájimmunitás eléréséhez. – Amennyiben egy negyedik hullám indokolttá teszi, akkor lehetnek korlátozások, de jelenleg nincs akadálya annak, hogy szeptemberben rendes körülmények között induljon el az oktatás – közölte a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.