Lackner Csabáéknál nincs válság

Lackner Csaba, a korrupciós botrányba keveredett kispesti önkormányzati képviselő új autót vett, miközben egyre erőteljesebben érezteti hatását a koronavírus-pandémia által okozott gazdasági válság. Az ex-szocialista politikus a kispesti hangfelvételeken már tavaly említette, hogy venne a feleségének egy új Skoda-terepjárót, ám úgy tűnik, hogy a vásárlást elhalasztották. „15 millió forintig jó vagyok” – érzékeltette Lackner az anyagi lehetőségeit barátainak a hangfelvételeken, amelyeken az autóvásárlásról számolt be.

2020. 04. 23. 19:41
null
A Skoda Kodiak drágább változata parkol az MSZP-s helyi politikus házának udvarán Forrás: HÍR TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tiszta lesz az új autód? – kérdezte a tavaly nyáron készült kispesti hangfelvételeken Kiss Jenő, az MSZP korábbi soroksári elnöke Lackner Csaba XIX. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselőtől, akit pártja azóta kirúgott a soraiból.

– Teljesen. Teljesen – nyomatékosítja Lackner, és valószínűleg nem a gépjármű higiéniai állapotára gondoltak a beszélgetők. A szóban forgó hangfelvétel-részletet eddig sem a Hír TV, sem a Magyar Nemzet nem hozta nyilvánosságra. Habár a 2019-ben készült hanganyag vonatkozó részén már kész tényként beszélt Lackner egy Skoda Kodiak megvásárlásáról felesége részére, az üzletet csak nemrég ütötte nyélbe. A Hír TV képei szerint ugyanis Lacknerék udvarán áll a vadonatúj Skoda-terepjáró, amely a dokumentumok szerint március közepén kerülhetett forgalomba.

Az autó megvásárlásáról a tavaly készült kispesti hangfelvételeken azt mondta Lackner beszélgetőtársainak, hogy a 12,5 millió forint értékű terepjárót „Péter” már le is foglalózta számára. A kispesti önkormányzati képviselő megemlítette, hogy saját magának egy sportosabb autót nézett ki. Habár a kiszemelt Mercedes típusát nem mondta ki, de az általa elmondott műszaki paraméterek alapján egy C 250 Coupé típusú gépjárműre gondolhatott. Lapunk kereste telefonon Lackner Csabát, akitől azt kérdeztük volna, hogy az új Mercedes megvásárlását is a közeljövőben tervezi-e, és hogy végül mennyiért jutott hozzá a Skoda Kodiakhoz, azonban nem tudtuk elérni a képviselőt.

A Skoda Kodiak drágább változata parkol az MSZP-s helyi politikus házának udvarán
Fotó: HÍR TV

A hanganyagok szerint más márkájú terepjárókat is szemügyre vettek. – Bementem a Wallishoz és úgy voltam vele, hogy 15 millió forintig jó vagyok – mondta a Lackner a hangfelvételen arról, hogy mennyit szánt autóvásárlásra, ám végül a rivális márkák közül a drágább Kodiakot megvétele mellett döntöttek.

Mint ismert, tavaly októberben hozott nyilvánosságra részleteket a Hír TV és a Magyar Nemzet abból a mintegy 50 órányi hangarchívumból, amelyen Lackner Csaba akkor még MSZP-s kispesti önkormányzati képviselő és barátai beszélgetései hallhatók arról, hogy a baloldali kerületvezetés hogyan lopta szét Kispestet. Bár Gajda Péter XIX. kerületi MSZP-s polgármester először „kocsmai szintű butaságoknak” titulálta a Lackner által elmondottakat, számos, a felvételen tavaly nyáron elhangzott, a jövőre vonatkozó információ valósággá vált. Bevált Lackner azon jóslata, hogy amely szerint a korrupciógyanús ügyekkel körülbástyázott MSZP-s Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő vezetőjének a duplájára emelték a fizetését. De az MSZP-s képviselő előre látta a szintén korrupciógyanúba keveredett Guzmics Zsombor építéshatósági vezető elbocsátását, valamint azt is, hogy a XIX. kerületi egészségügyi intézet felújítása kapcsán végzett pocsék munka miatt pótmunkákat kell majd végezni.

A hanganyagokban többek között olyan állítások hangzanak el Lackner Csaba szájából, amely szerint, aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, a hülye. Az ex-MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a lopott pénzt ingatlanokba fektetik a kispesti szocialista politikusok. A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a hangfelvételek készítője, aki szerint a beszélgetések közben Lackner Csaba kokaint is fogyasztott, mint az a Hír TV által bemutatott egyik videófelvételen is látszik. Arról is nyilatkozott lapunknak a nevét egyelőre nem vállaló informátor, hogy Lackner jóval anyagi lehetőségei felett költekezett, háza több mint százmillió forintot ér, egyes bulik alkalmával pedig előfordult, hogy a képviselő a bevallott havi fizetésének megfelelő összeget egyetlen éjszaka alatt elköltötte.

Eközben az utóbbi hónapokban sorra derültek ki a korrupciós ügyek Kispesten. Legutóbb lapunk arról számolt be, hogy Gajda Péter polgármester ismerősei is nyomozók látókörébe kerültek. Lapunk arra vonatkozó kérdésére pontos válasz nem érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodától, hogy hány kispesti ügyben vizsgálódnak, de az ügye száma mára meghaladhatta az egy tucatot is. Lapunkhoz ősszel és a közelmúltban is érkezett olyan jelzés a polgármesterhez közeli forrásoktól, hogy a hatóság dokumentumokat foglalt le az önkormányzattól több házkutatás során.

– Lackner Csaba vagy nagyon magabiztos, mert érinthetetlennek és ártatlannak gondolja magát, vagy nagyon hülye – reagált az autóvásárlás hírére Ferenczi István LMP-s kispesti önkormányzati képviselő. Hozzátette: Lackner talán óvatosabb lett volna, ha tudja, hogy ez az információ is szerepelt a felvételeken. Ferenczi indítványozta az őszi önkormányzati választások után, hogy Kispesten álljon fel az Antikorrupciós Tényfeltáró- és Vizsgálóbizottság (AKTV), amely a hangfelvételeken említett korrupciógyanús ügyeket vizsgálta volna. Bár a baloldali többség igyekezett elgáncsolni, hogy Ferenczi érdemi vizsgálatot végezzen, a bizottság végül megkezdhette a munkáját. Ám mire odáig jutottak volna, hogy elkezdődjenek a meghallgatások, kitört a koronavírus-járvány és azóta a képviselőtestület sem ülésezik. A XIX. kerületi önkormányzat eddigi hozzáállása alapján a Ferenczi a pandémia miatti korlátozások feloldása után már valószínűleg nem folytathatja a munkát az AKTV élén.

Dódity Gabriella lapunknak nyilatkozva arcátlanságnak nevezte, hogy Lackner Csaba a válság közepén, vagyonával kérkedve új autót vásárolt. – Ez már a sokadik olyan eset, hogy Lackner beszél valamiről a hangfelvételeken és az valósággá válik – emlékeztetett a képviselőnő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.