időjárás 3°C Natália 2022. december 9.
logo

Gajda Péter ismerősei után nyomoznak a hatóságok

Bácskai Balázs
2020.04.21. 05:50
Gajda Péter ismerősei után nyomoznak a hatóságok

Újabb nyomozás indult a kispesti korrupciógyanús ügyekben. Ezúttal Gajda Péter és barátainak ingatlanügyletei kapcsán vizsgálódik a Nemzeti Nyomozóiroda. A kispesti polgármester jó barátja több önkormányzati ingatlant is kikiáltási áron vásárolt meg. Az egyik olcsón megszerzett ingatlanon azóta lakópark épült.

Tényi István feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Magyar Nemzetben megjelent információk alapján. Lapunk még március közepén írt több olyan korrupciógyanús esetről, amelyek folyományaként Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester barátai kikiáltási áron jutottak hozzá több XIX. kerületi, önkormányzati ingatlanhoz. Az ügy a hatóságok figyelmét is felkeltette.

A lapunk által március közepén nyilvánosságra hozott események között szerepelt az Ady Endre úti Csinszka-kert 2005-ös eladása. Az üzlet nyélbe ütésekor Gajda még alpolgármester volt, a 2010-re az ingatlanon felépült társasház átadásakor pedig már kerületvezető. A házban Gajda Péter édesanyjának lett lakása, valamint a polgármester feleségének legjobb barátnője szépségszalont nyithatott.

A szalon tulajdonosa, P. Sz. és párja, R. I. szívélyes kapcsolatot ápol Gajdáékkal, erre sok közös fotó is utal. ­R. I. jutányos áron, 35 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá egy Benczúr utcai önkormányzati telekhez. Az ingatlan R. I. cégéé, a Lux Vasdom Kft.-é lett kikiáltási áron, negyvenmillió forintért. A Vasdomot 2016-ban hozták létre, a cég az első két évben semmilyen érdemi tevékenységet nem végzett az Opten adatai szerint, azonban 2018-ban hirtelen megjelent egy 73 millió forintos tétel az eszközök között. A Benczúr utcai telken azóta már új építésű társasházak állnak.

Érdemes volt jóban lenni a XIX. kerület polgármesterével
Fotó: Katona Vanda

Gajda barátja lecsapott egy értékes telekre is, amely a városházával szemben található. Az ingatlanon egy rossz állapotú ház áll, amelyet előbb-utóbb el kell bontani, ám a terület az ingatlanvásárlás óta érintetlen. A telket és a házat is kikiáltási áron szerezte meg R. I., a Benczúr utcai telek adásvételi szerződésén, valamint a városházához közeli ingatlan szerződésén is Gajda Péter és közeli barátja, R. I. aláírása szerepel. Érdekesség, hogy az önkormányzat részéről a szerződéseket az az ügyvédnő szentesítette, aki a korrupciógyanús ügyek kivizsgálására létrehozott Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság (AKTV) tagja, és több, különös önkormányzati ingatlaneladást is ellenjegyzett.

További érdekes ingatlanügyletre bukkant lapunk a Kossuth Lajos utca 5-7. szám alatt található ingatlan kapcsán, ahol a kispesti vagyonkezelő vezetőjének, Kránitz Krisztián édesanyjának is van lakása. A területet a kispesti hangfelvételeken az „arabként” emlegetett R. W. vette meg, és az általa alapított Triad Real Estate Kft.-be apportálta, majd a telken új építésű társasházat húzott fel a cég. A társasház kezelője Lackner Csaba korrupciós és drogbotrányba keveredett exszocia­lista önkormányzati képviselő cége.

Mint ismert, a Hír TV és a Magyar Nemzet által közzétett kispesti hangfelvételeken Lackner Csaba részletesen beszámolt kerületi párttársai korrupciógyanús ügyeleteiről. Szerinte Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő vezetője és Gajda Péter polgármester ingatlanokba fekteti a korrupciógyanús ügyletekből származó pénzeket. Kránitzcal kapcsolatban Lackner megjegyezte, hogy az anyja nevére vásárol ingatlanokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.