Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 21., hétfő, Máté, Mirella napja
HÍR TV – Bayer-Show:Ha van kalap, az a baj, ha nincs kalap, az a baj
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/level-az-egyetemfoglaloknak-8660616/

Levél az egyetemfoglalóknak

Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval
Levelet írt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét lezáró egyetemisták vezetőjének. A tárca hangsúlyozza: az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának kijelölése a jogszabályi rendelkezések betartásával történt.

„Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval” – áll abban a lapunkhoz eljutott válaszlevélben, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a színművészeti egyetem HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak küldött. A birtokunkba került üzenet azért született, mert az egyetem Vas utcai épületét elfoglaló hallgatók csoportja nemrégiben Palkovics László innovációs miniszterhez fordult, azt kérve: vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását.

„2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor” – áll a minisztérium válaszában. Hozzáteszik: a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. A tárca szerint a fentiekből egyértelműen következik, hogy

a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

„A hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének. Ezért is volt sajnálatos, hogy 2020. augusztus 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megrendezett fórumon nem jelentek meg, és ezzel szakmai párbeszédben sem kívántak részt venni” – fogalmazta meg levelében a minisztérium. Amint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta: az egyetemfoglaló diákok azóta egy másik találkozótól is távol maradtak, amelyen a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, valamint a Színház- és Filmművészetért Alapítvány küldöttsége vett részt.

 

Az innovációs miniszter a napokban kifejtette, hogy az SZFE-n tiltakozók rossz ajtón kopogtatnak. Palkovics László pénteken az Atv.hu-nak azt nyilatkozta: természetes, hogy szakmai viták folynak, amelyeket a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével, illetve a mögöttük álló testületekkel, de – mint mondta – „nem velem, egy mérnökemberrel”. Azt is kijelentette: nem lát arra indokot, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását.

Csernai Mihály, az egyetemfoglaló hallgatók vezetője még vasárnap is azt nyilatkozta a Hír TV-nek: amíg nem hívják vissza a kuratórium elnökségét, nem tárgyalnak. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a diákok tartós blokádra rendezkedtek be.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem képzését részben át kell alakítani, és meg kell szüntetni azt a harmincéves panaszt, miszerint a diákokat túlhajszolják

– erről beszélt az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke vasárnap este a Hír TV Bayer-show című műsorában. Vidnyánszky Attila úgy véli, borzalmas játék zajlik a diákok sorsával az SZFE-n. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: a cél, hogy a hazai színiképzést nemzetközi szinten is elismertté és naggyá tegyék.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

A vég kezdete

A kifutó szériához ért az MSZP
Gyurcsány Ferenc lehet a legnagyobb nyertese az MSZP tisztújításának, miközben a szocialisták válsága egyre mélyül.

Bayer Zsolt vezércikke

A Tóth Bertalan
Tóth Bertalan tehát megméredzkedett a nagy versenyben, méghozzá nem mással, mint Tóth Bertalannal.

Kiemelt

Kalmár Zsolt két góllal vezette győzelemre a DAC-ot
A válogatott játékosnak ez volt a hatodik és a hetedik találata a szlovák élvonal mostani idényében.

Poszt-trauma

Cenzúrázta a színészhallgatók interjúját az egyetem
...mert nem a balliberális mantrát mondták fel.

Poszt-trauma

Az RTL Klub sztárjára lecsapott a liberális népharag
Ilyenek a tolerancia bajnokai!

Poszt-trauma

Libernyákok a súgólyukban
A lázadók elnöke elárulta a Vas utcai felkelést.

Poszt-trauma

Gyurcsányt már a történelem is keresi
A szemkilövető most szemfényvesztésbe kezdett.

Aktuális

Epekő – A legapróbb kövek a legveszélyesebbek
Epekő a népesség mintegy 10 százalékánál alakul ki. A kisebb kövek akár az epeútba is belekerülhetnek.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!