Miniszteri biztos: A brexit miatt erős szuverenista szövetségest veszítünk el az EU-ban

Takács Szabolcs úgy vélekedett: a kiválási folyamatot a brit belpolitikai harc blokkolja, és nem az Európai Tanács vagy a közösség tagállamai.

Forrás: MTI2019. 11. 08. 12:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexit miatt Magyarország egy erős szuverenista szövetségesét veszíti el az Európai Unióban. A magyar kormány sajnálja, de tiszteli is a britek döntését – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) brexit-ügyi miniszteri biztosa pénteken Budapesten.

Takács Szabolcs az európai átalakulás színterei és törésvonalai tematikában rendezett negyedik Európai Blue Sky Konferencián tartott előadásában arról beszélt, a december 12-ei brit választások fő kérdése az, melyik politikai erő tud elég támogatást szerezni a parlament alsóházában ahhoz, hogy ratifikálják (a Boris Johnson miniszterelnök által kötött) kiválási megállapodást.

A magyar kormány álláspontját ismertetve azt mondta: „sokat veszítünk” Nagy-Britannia kiválásával. Az Egyesült Királyság Magyarországhoz hasonlóan a szuverenista álláspontot képviseli – az Európai Bizottság föderalista irányultságával szemben –, így egy erős szövetségest veszítünk el a közösségen belül, amelyben a szuverenista országok kisebbségben vannak.

Álláspontja szerint bármi történik brexit-ügyben, nem lesz könnyű dolguk a briteknek, mivel a társadalom nagymértékben megosztott a kérdésben. A népesség fele elégedetlen a brexittel, a brit belpolitika „holtpontra” érkezett, a parlament alsóháza és a kormány „politikai harcot” folytat egymással – mondta.

Hozzátette, a korábban a konzervatívok és a baloldal által meghatározott „kétpárti rendszer” négypártivá vált, ezek között Nigel Farage „tematikus brexit-pártját” is megemlítette.

Takács Szabolcs úgy vélekedett: a kiválási folyamatot a brit belpolitikai harc blokkolja, és nem az Európai Tanács vagy a közösség tagállamai.

Az EU és Nagy-Britannia érdeke is, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely biztosítja a rendezett kiválást – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Takács Szabolcs szólt arról is: szükséges meghatározni, hogy mit jelent az európai életmód, főleg akkor, „amikor Európa etnikai arculata változik”.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által szervezett, vasárnapig tartó budapesti konferencia célja az európai integráció jelenének és lehetséges jövőképeinek elemzése, ezen belül az EU globális stratégiai szerepének változása, gazdasági-politikai együttműködései az ázsiai és az afrikai kontinens országaival. Külön téma ezúttal Közép-Európa szerepe az európai közösségen belül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.