Nem csak helyesírásból bukott meg az ellenzék

Szemben a tavaly decemberi zajos botránnyal, az ellenzék hétfőn megelégedett azzal, hogy bojkottálta az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első munkanapját.

Bákonyi Ádám
2019. 02. 19. 6:05
KUNHALMI Ágnes; VARJU László; HARANGOZÓ Tamás; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó
Baloldali kupaktanács a PR-akciót megelőzően. Félresikerült próbálkozás Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párbeszédes Tordai Bence és a DK-s Varju László után öt szocialista képviselő, Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor és Tóth Bertalan esetében is helybenhagyta tegnap az Országgyűlés mentelmi bizottsága Kövér László korábban kirótt büntetését.

Az Országgyűlés elnöke az ellenzéki képviselőknek a munka törvénykönyve túlóra-szabályozást érintő módosítása decemberi tárgyalásakor tanúsított magatartása miatt javasolta a valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj elvonását.

Baloldali kupaktanács a PR-akciót megelőzően. Félresikerült próbálkozás
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A döntés után a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke, Hargitai János hangsúlyozta: a december 10-i ülésnapon a házszabály alapján vita nélkül kellett volna dönteni, de az ellenzéki képviselők síppal, hangoskodással igyekeztek megakadályozni, hogy bármilyen határozat szülessen.

– A bizottság a döntésével azt is jelezni kívánta, hogy a képviselők is szabályok között élnek. Az együttélés szabályait a házszabályban rögzítették, ami mindenkire vonatkozik, az Országgyűlés méltósága mindenkit kötelez – jelentette ki Hargitai János.

A bizottság ülése előtt egyébként az MSZP-re nézve rendkívül kellemetlen közjáték zajlott le. Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes ugyanis egy-egy papírlappal érkezett, amiken a „Képviselőkbe folytani (sic!) a szót illendő?” felirat szerepelt. A szocialista politikusok büszkén mutogatták a durva helyesírási hibát tartalmazó papírjaikat.

Bangóné mindenesetre azt hangoztatta, hogy Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt, és azt látják, hogy az évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik, a kormánypártiakra nem.

A mentelmi bizottság ülését még megvárták, aztán távoztak
Fotó: Kurucz Árpád

Kunhalmi Ágnes szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, „önkényesen, pofára osztogat büntetéseket” – mondta Kunhalmi.

Mindeközben az Országgyűlés a magánvádas ügyekben kialakított gyakorlatának megfelelően nem járult hozzá Budai Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséhez.

A kormánypárti politikussal szemben Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja tett feljelentést becsületsértés vétsége miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.