Orbán Viktor: Minden erőnkkel lassítjuk a járványt

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de a szakemberek azt mondják, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedéseket.

Forrás: Kossuth Rádió2020. 03. 20. 7:44
ORBÁN Viktor
A kormányfő köszönetet mondott az ápolóknak, orvosoknak, járványügyi szakembereknek Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden reggel 6-kor ül össze az Operatív Törzs, és késő estig ülésezik, folyamatosan kapjuk és dolgozzuk fel az akciócsoportoktól érkező információkat. A helyzet leginkább ahhoz hasonlít, mint a katonaságnál. Most úgy állunk, hogy 85 beteg van Magyarországon, ebből 6 súlyos, sajnos van egy halottunk is, de heten már meggyógyultak.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de a szakemberek azt mondják, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedéseket.

Minden erőnkkel lassítani szeretnénk a járványt, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen, és be tudja fogadni a betegeket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

A kormányfő kiemelte: Nagyon sok okos orvos, matematikus, biológus, kutató van Magyarországon, velük beszélgetve azt látom, hogy ők azért óvatosak, mert még nem elegendő az az esetszám, amit közvetlenül tudtak tanulmányozni. Háromezer fölötti a klinikai laboratóriumi körülmények közötti mérések száma, de még több esetszám szükséges ahhoz, hogy az orvosok bármit kijelenthessenek a vírussal kapcsolatban.

Világosan szeretném tudni, hogy a betegségnek melyik korcsoportra nézve, melyik foglalkozási csoportra nézve, milyen egészségügyi állapotban lévő csoportra mi a hatása? Mert úgy látom, a legnagyobb bizonytalanságot ez okozza

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: az emberek nem tudják, mi fog velük történni, nekünk kell megmondani, hogyan viselkedjenek. Ezzel, ha a járvány nem is hagy alább, de a félelem kisebb lesz. Úgy látom, jól döntöttünk, amikor megfogadtuk a járványügyi szakemberek tanácsát, és megelőző intézkedéseket hoztunk már a járvány korai szakaszában.

Lassítani tudjuk a járvány terjedését, de végül a megbetegedések száma ki fog egyenlítődni Európában.

Nem igaz, hogy nincs elegendő védőfelszerelés – emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: rendelkezésünkre állnak a szükséges eszközök, másrészt lassítjuk a beérkező, intenzív ellátásra szoruló emberek számát. Arról lehetett olvasni, hogy Magyarországon maszkból vagy védőfelszerelésből sincs elég, ez nem felel meg a valóságnak. Millió számra vannak maszkjaink. Gyártunk is ilyeneket. Különböző típusú maszkok vannak, mindegyikből vásárolunk. Minden eszközzel, a világ több pontjáról is szerzünk be védőfelszereléseket, ami nem könnyű a határok lezártsága miatt, de nem fordulunk az Európai Unióhoz segítségért, mert az nem működik, hanem magunkról gondoskodunk.

Nagyobb járványra készülünk, ezért most több védőfelszerelést kell beszereznünk, hogy amikor majd tömeges megbetegedések szakaszába érünk, mindenkinek jusson ezekből az eszközökből. Először az egészségügyi ellátásban résztvevőknek adjuk a szükséges eszközöket, aztán a közbiztonságban dolgozóknak, majd a közigazgatásban alkalmazottaknak, és így tovább, tehát nemcsak raktárra gyűjtjük az eszközöket. És még egyszer hangsúlyoznám: mindenből van elegendő – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, hogy a pénzügyminiszter ebben az esetben felülről nyitott kasszával dolgozik, a védekezéshez szükséges tízmilliárdok folyamatosan rendelkezésre állnak.

Orbán Viktor közölte:

az eddigi tapasztalatok alapján tudjuk, hogy adott számú beteghez mennyi szakemberre van szükség a védekezéshez, gyógyításhoz, és azt is modellezni tudjuk, hogy nagyságrendileg mennyien fertőződhetnek meg.

Kínában például az orvosok 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban 10 százaléka. Arra is felkészültünk, ha ezek az orvosok megbetegednek, kik lépnek a helyükre – ilyen szempontból ez a helyzet egy katonai akcióra hasonlít, mivel egy kollektív védekezési rendszerről beszélünk. A kormány azért hirdette ki a veszélyhelyzetet, mert normális körülmények között a védekezéshez szükséges intézkedéseket csak hosszú hónapok és viták után lehetett volna meghozni, de ennél gyorsabban kellett cselekedni.

Ezáltal,

ma a magyarok egy védekezésre berendezkedett közösség.

Akik bajba jutottak külföldön, de képesek vagyunk őket hazahozni, azoknak segítünk, de a határainkat lezártuk és teljes kontroll alatt tartjuk, csak a humanitárius folyosók működnek.

A létfontosságú vállalatokhoz katonai törzseket rendeltünk, hogyha szükség lesz a felügyelet vagy az irányítás átvételére, akkor a rendvédelmi szervek azonnal tudjanak cselekedni.

Járványügyi kórházakat is kijelöltünk, hogyha elkezd növekedni az intenzív betegeknek a száma, akkor pontosan tudjuk, hova szállítsuk őket – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta: meg tudjuk védeni az országot, és a magyar embereknek az egészségét.

Arra is felkészültünk, hogy mik lesznek a járvány gazdasági következményei, ezzel kapcsolatban már meghoztuk az első intézkedéseket is.

A gazdasági élet szereplői üdvözölték a döntéseinket, de a szakemberek azt mondják, hogy nem biztos, hogy ezek elegendőek, lehet, hogy további lépésekre van szükség. Ez egészen bizonyos.

Most az a cél, hogy lehetőleg minél kevesebben essenek ki a munkából, és aki valamilyen okból nem tud dolgozni, minél hamarabb visszatérhessen a munkahelyére. Mert ha munka van, minden van, ha munka nincs, semmi nincs

– emelte ki a kormányfő.

Hozzáfűzte: ha az emberek nem tudnak dolgozni, egy ideig lehet őket segíteni hitelből, a költségvetésből, de ennek a folyamatnak a vége rövid úton csőd lesz. Tehát, nagyon fontos, hogy az ország dolgozzon! De ez nem lehetséges minden körülmények között, hiszen a gyerekekkel otthon kell maradni, és azt is látjuk, hogy az embereket elbocsátják az éttermekből, a szállodából, mivel leállt a turizmus.

Minden segítséget megadunk azoknak, akik elveszítik a munkájukat, illetve próbáljuk a vállalkozókat abba a helyzetbe hozni, hogy ne kelljen elbocsátaniuk az embereket,

hanem vagy megállapodással alakítsák át a munkavégzés rendjét, vagy tartsák meg a munkavállalókat, ameddig csak lehet. A célunk elérni azt, hogy a munkalehetőségek ne vesszenek el, és megvédjük a munkahelyeket úgy, hogy közben mindenki el tudja végezni a munkáját, elsősorban otthon, a családja körében – mondta Orbán Viktor.

Nagyon sokan intenzív kórházi ellátásra szorulnak majd, és a legtöbb beteg az időskorúak körében jelenik majd meg,

de tudunk az idősekről gondoskodni, ha otthon maradnak is – hangsúlyozta a miniszterelnök. Elmondta: a gazdasági intézkedések fontos célja, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, nem veszik el az, amit elmúlt tíz évben felépítettek maguknak vagy félreraktak. Nem kell tartaniuk attól, hogy elvihetik a fejük fölül a házat, vagy elveszik az autójukat, megmarad az anyagi biztonságuk. De ahhoz, hogy ezt biztosítsuk óriási pénzösszegre van szükség, hiszen nem egyszerű meghozni azt a döntést, hogy ne fizessenek hitelt vagy kamatot.

Magyarországon egy évben a bankoknak fizetett összes vállalkozói és magánszemélyi kamat, valamint hiteltörlesztés 3600 milliárd forint körül van.

Orbán Viktor elmondta: a foglalkozási ágak vezetőit, képviselőit arra kértem, hogy jelentkezzenek a kormánynál, hozzák a számaikat, a bizonyítékaikat arra nézve, hogy az ő ágazatuk milyen súlyosságú veszélybe került és kerül a jövőben, hogy ennek megfelelően tudjunk „orvosságot felírni nekik”. Azonosítottuk a nagy bajba került gazdasági ágazatokat a taxisoktól a vendéglátósokon át a szállodásokig, számukra járulékfizetési könnyítést adtunk, valamint az újonnan fölvett hitelek tekintetében is könnyítést rendeltünk el.

A bankok partnerek a meghozott intézkedések tekintetében, bár ez nehéz döntés, hiszen óriási összeg marad az embereknél, de ez a túléléshez szükséges.

Egyelőre az a legfőbb probléma, hogy a koronavírus ellen nincs gyógyszer, nincs vakcina. De Magyarországon már dolgozik egy biológusokból álló kutatói munkacsoport, akik most éppen azon dolgoznak, hogy a más betegségek céljából forgalomba hozott gyógyszereket próbálják úgy módosítani, hogy minél gyorsabban megtaláljuk a megfelelő ellenszert. Más kutatók dolgoznak egy teljesen új vakcina kifejlesztésén is, és egyáltalán nem kizárt, hogy eredményre jutnak. Nem állítom, hogy ők fogják fölfedezni a vakcinát, de

odáig eljuthatnak, hogy már forgalomban lévő gyógyszereket tudunk úgy módosítani, hogy azok legalább a tünetek enyhítésére alkalmasak legyenek a koronavírus esetében

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ha megnő a fertőzöttek száma, akkor növekszik majd azoknak a száma is, akik intenzív ellátásra szorulnak, számukra kórházi ágyat kell biztosítani, meg kell teremteni az ellátásukhoz szükséges környezetet. A jelenlegi tudásunk alapján a legtöbb ilyen beteg az idősebbek közül kerül majd ki. Ez nem jelenti azt, hogy minden fiatal eleve védett, mert őket, akár gyermekeket is, akik egyébként immunhiányos állapotban vannak, súlyosan érintheti a vírus. Ugyanakkor,

a legtöbb esetben a gyerekek megfertőződése nem jár intenzív kezelést igénylő tünetekkel, ezért ha a szülő nem tudja másképp megoldani gyermekének felügyeletét, az iskolák, óvodák nyitva vannak, ahol kiscsoportokban megoldható, hogy vigyázzanak rájuk

– mondta a miniszterelnök.

A másik nagyon nagy gond az idősekkel kapcsolatos. Például, nagyon nehezen érti meg a 80 éven felüli anyukám, hogy ne menjen sehová. Azt tapasztalom, hogy az idősek nem szívesen hallgatnak ránk, arra hivatkozva, hogy ők már sok mindent túléltek. Nem vagyunk könnyű helyzetben, édesapám is 80 éves az idén, és még él a 99 éves nagymamám is, tehát én is ismerem ezt a helyzetet, tudom azt gondolják: „ne csináljunk Krisztusból bohócot, nehogy már fiatalabbak adjanak tanácsokat az idősebbeknek”.

Az lenne a világ normális rendje, hogy az idősebbek látják el tanácsokkal a fiatalabbakat. De a mostani helyzetben arra kérem őket, legyenek kicsit megengedőbbek, higgyék el nekünk, hogy értük aggódunk!

Nem arról van szó, hogy ők tehertétel lennének, hanem hogyha a járvány tömegessé válik, akkor a legnagyobb bajba ők kerülhetnek, ezért adunk nekik tanácsokat. Arra kérem az idős embereket, hogyha tehetik, sőt, ha nem tehetik, akkor is, maradjanak otthon – gondoskodunk az ellátásukról.

Az önkormányzatok utasításokat kaptak, hogy kötelesek ellátni az otthon maradó időseket, gondoskodnak bevásárlásról, étkezésről, figyelnek rájuk,

hogyha a vírustól függetlenül kerülnének nehezebb egészségügyi helyzetbe, ne maradjanak otthon magatehetetlenül – zárta szavait Orbán Viktor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.