Részletes vallomást tett Hasszán Farhud

Tegnap reggeltől délután négy óráig hallgatták ki Hasszán Farhudot a Fővárosi Nyomozó Ügyészség munkatársai. A terrorgyanús szír férfi részletesen beszámolt arról, hogy az utóbbi években merre járt és kivel találkozott. Kiderült többek között, hogy a szíriai hadseregben szolgált korábban. Az ügyvéd úgy érzi, hogy jelenleg ötven-ötven százalék az esély arra, hogy Hasszán Farhud valóban terrorista, de arra is, hogy — mint fogalmazott — „csak egy szír paraszt”.

2019. 04. 03. 5:50
null
A TEK fogta el a terrorcselekményekkel gyanúsított férfit Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maratoni, kilencórás kihallgatás után Kelen László részletesen beszélt az elhangzottakról a Magyar Nemzetnek. A védő szerint a hatóságoknak jelenleg csak a közvetett tanú áll rendelkezésükre, vagyis az, aki ismeri a vérengzés egyik szemtanúját. Mint ismert, két olyan tanú van Belgiumban, akik korábban azonosították Hasszán Farhudot mint a homszi vérengzés egyik elkövetőjét, irányítóját, az Iszlám Állam (ISIS) középvezetőjét. Az eredeti szemtanút viszont még nem sikerült kézre keríteniük a belga hatóságoknak.

Az ügyvéd elmondta, hogy a magyar ügyészség és a védelem is kérdéseket fog intézni a tanúkhoz. Bár Kelen nem árulta el a konkrét kérdéseket lapunknak, annyit azonban elmondott, azt szeretnék kideríteni, hogy a közvetlen szemtanú hogyan került a helyszínre, az ugyanis valószínűtlen, hogy „valaki csak úgy odasétál egy kivégzés helyszínére”.

A védő attól tart, hogy a közvetlen szemtanú Hasszán Farhud egy rosszakarója, a gyanúsított szír férfi ugyanis dezertált az Aszad által vezetett szír kormányerőktől, amelynek bosszújától a mai napig tart. Védencének a szír kormányerőknél betöltött szerepéről azt mondta, hogy csak rövid ideig volt a hadsereg tagja. Ott harci cselekményekben, hadműveletekben nem vett részt, csupán objektumok őrzésében vállalt szerepet. Kelen szerint ez analfabetizmusának és egy korábbi térdsérülésének is köszönhető.

A védő szerint abban az időszakban, amelyben terrorcselekmény elkövetésével, terrorszervezet vezetésével gyanúsítják, Hasszán Farhud Törökországban és Görögországban tartózkodott. Tegnap az ügyészségi nyomozóknak főként erről beszélt a gyanúsított, neveket, adatokat, telefonszámokat sorolt fel, olyan tanúkét, akik alá tudják támasztani történetét. Ezzel kapcsolatban Kelen László kérdésünkre elmondta, hogy szerinte nincs ellentmondás abban, hogy Hasszán Farhud analfabétának vallja magát, miközben számos személy telefonszámát és lakcímét fejből tudja, valamint a telefonjában is vannak mentett információk. Kelen szerint egyes üzeneteit például a felesége írta.

A TEK fogta el a terrorcselekményekkel gyanúsított férfit
Fotó: TEK

Az ügyvéd beszélt Hasszán Farhud embercsempészési ügyéről is. Mint kiderült, egy, a feleségére hasonlító asszonyt próbált Európába hozni a saját párjának papírjaival, ötezer euró fejé­ben. Miután lebuktak, felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészetért és közokirat-hamisításért, ezután kiutasították Magyarországról.

A védő beszélt azokról a felvételekről is, amelyeken a gyanú szerint Hasszán Farhud látható az ISIS szimpatizánsaként. Ezen a felvételen „egy olyan személy van, aki élteti az ISIS-t” – mondta Kelen. A védő azonban a látottak alapján nem tudja egyértelműen azonosítani az ügyfelét. Mint mondta, lehet akár ő is, de nagyobb összeget nem tenne rá. – Az ügy jelenlegi szakaszában ötven-ötven százalék az esélye, hogy Hasszán Farhud terrorista vagy „egy szír paraszt” – fogalmazott.

Kelen László kiemelte, hogy szerinte nagyon korrekt munkát végez az ügyészség, komolyan ellenőriznek mindent, a védelem indítványaira odafigyelnek, a jogszabályi kötelezettségekre pedig felhívják a figyelmet, ha szükség van rá.

Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, Hasszán Farhudot azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, az Iszlám Állam köteléké­ben parancsot adott húsz ember lefejezésre, és tíz ember kivégzésében személyesen is részt vett. A szír férfi tagadja a vádakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.