Társadalmi konszenzus alakult ki a rendkívüli intézkedések mögött

A Századvég kutatásából kiderül, hogy a hónap elején mért eredményekhez képest nőtt az aggodalom a magyar lakosság körében a járvány terjedése kapcsán: a megkérdezettek közel háromnegyede (74 százaléka) aggasztónak ítéli a koronavírus terjedését, míg a 25 százalékuk nem tart tőle.

Forrás: Századvég2020. 03. 14. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés alapján megállapítható, hogy a válaszadók 95 százaléka hallott arról, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett és rendkívüli intézkedéseket vezetett be, ezzel szemben az 5 százalékuk nem értesült e fejleményekről.

A járvány megfékezése érdekében bejelentett kormányzati intézkedések jelentős társadalmi támogatottságot élveznek. A Kína, Irán, Dél-Korea illetve Olaszország tekintetében életbe lépő utazási tilalommal a megkérdezettek 95 százaléka egyetért, míg 4 százaléka ellenzi a rendelkezést. A koronavírussal érintett országokból hazatérők számára előírt otthoni karantén bevezetését a válaszadók 94 százaléka, a szlovén-magyar és osztrák-magyar határon történő határellenőrzés visszaállítását 92 százaléka támogatja, míg az 5 illetve 6 százalékuk nem ért egyet az előbb említett intézkedésekkel.

Hasonló képet láthatunk az egyetemi, illetve főiskolai távoktatás elrendelésével, valamint a 100 főnél nagyobb beltéri, és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásával kapcsolatban: az előbbi intézkedéssel a megkérdezettek 86 százaléka ért egyet, ezzel szemben a 12 százalékuk nem tartja szükségesnek ezt a lépést, míg az utóbbi korlátozás kapcsán ez az arány 85, illetve 14 százalék.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.