Sikeres volt a járványkezelésünk

Magyarország uniós szinten is sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, a védekezés eredményességét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma is számos lépéssel segítette. A szaktárca által készített előrejelzésekkel sikerült megakadályozni a kórházi kapacitások kimerülését, számításaik alapján döntöttek a harmadik oltás felvételéről, sőt munkájuknak köszönhetően kezdődött meg az új koronavírus-vakcina fejlesztése is.

2021. 08. 07. 6:50
null
Veszprém, 2021. augusztus 2. Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a veszprémi Támasz Idősek Otthonában 2021. augusztus 2-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időben meghozott kormányzati intézkedéseknek, a kórházak és a szaktárca közötti folyamatos együttműködésnek, valamint a magyar lakosság fegyelmezettségének és oltakozási hajlandóságának köszönhetően Magyarország az uniós tagállamokhoz képest is egyedülállóan sikeresen kezelte a koronavírus-járványt – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek küldött közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). 
A szaktárca a pandémia legyőzése érdekében elvégzett feladatai kapcsán felidézte: Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére és az Emmi javaslatára már a járvány kitörésekor tudományos konzorcium alakult, amely a fertőzésen átesett, így a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmáját gyűjtötte azzal a céllal, hogy a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása megtörténjen. Ugyancsak a járvány kezdetén az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése, amelynek eredményeként az Emmi háttérintézményében, az NNK-ban már 2020 márciusában izolálták az új koronavírust, ezáltal biztosítva alapot a közös vakcinafejlesztéshez. 
Szintén a szaktárca munkájának köszönhető, hogy tavaly márciusban, alig egy héttel az első eset észlelése után a minisztériumban már sikerült egy rövid távú előrejelzést adni a várható esetszámokról, az idő előrehaladtával pedig két-, három- vagy tízhetes előrejelzések is készültek. Az első hullám tetőzése után már a halálozásról, a kórházi esetszámokról, illetve a lélegeztetésre szoruló betegek is számáról is készítettek prognózist, melyekből az ágazat valamennyi intézménye dolgozott. Az utólagos ellenőrzések során pedig kiderült, hogy két-három hétre vonatkozóan általában tíz százaléknál kisebb hibával dolgoztak. A második hullám során – folytatták –, amikor a brit mutáns terjedése ellen küzdöttek a szakemberek, a legmegbízhatóbb előrejelzések a kórházi esetszámokon alapultak, mivel novemberben ezeknek köszönhetően sikerült elkerülni az ellátórendszer kimerülését. Az Emmi munkatársai ugyanis napra pontosan kiszámolták, hogy mikor van az az utolsó pillanat, amikor a járványügyi szabályok megfelelő szigorításával a telítődés elkerülhető, az operatív törzs és a kormány pedig ezeket a számításokat figyelembe véve még időben döntött a korlátozó intézkedések bevezetéséről. A harmadik hullám idején végzett számításoknál pedig már nemcsak a különféle mutánsok, hanem a védőoltások egyre fokozódó hatását is mérlegelni kellett. A szakemberek viszont így is aránylag pontosan követni tudták az ellátórendszerre nehezedő nyomást, amely a magas esetszámok ellenére már enyhébb terhelésnek volt kitéve – összegezték.
A közleményben végül kiemelték: a folyamatosan készülő előrejelzések mellett a minisztérium szakemberei az NNK munkatársaival és külső kutatók bevonásával jelenleg az oltóanyag-hatékonysági vizsgálatokon dolgoznak, ezáltal valós környezetben képesek követni az oltottak védettségét és ennek időbeli változását. Ezek a számítások alapozták meg azt a döntést, hogy a kormány lehetőséget teremtett a harmadik oltás felvételére – húzták alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.