A kutatók azután tervezték meg a vakcina prototípusát, hogy rájöttek, a T-sejtként ismert immunsejtek -a korábbi feltételezésekkel szemben – nem csupán a proteineket, hanem a szénhidrátokat is képesek felismerni a vakcinában, és immunreakciót váltanak ki a szervezetben.
A szakemberek egy kísérlet során egereket immunizáltak különféle típusú glikokonjugátum vakcinával a B-csoportú Streptococus baktérium ellen. Az egyik csoportot olyan oltóanyaggal injekciózták, amely különböző proteineket tartalmazott, egy másikat pedig olyannal, amelyben egyforma proteinek voltak, ám a vakcinákban található szénhidrátlánc mindkét csoportban megegyezett. Miután mindkét csoportnál ugyanolyan jó immunreakció alakult ki, függetlenül attól, hogy a proteinek megegyezőek vagy eltérőek voltak-e, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a T-sejtek felismerték a szénhidrátokat és ezért váltottak ki minden esetben azonos immunreakciót.
Dennis L. Kasper, a kórház laboratóriumának igazgatója nagyon elégedett a felfedezésekkel és abban bízik, hogy az új vakcina minden rizikócsoport számára hatékony védelmet tud majd nyújtani.Fikre Avci, a tanulmány szerzője hozzátette, hogy a szénhidrátok számos biológiai funkcióhoz nélkülözhetetlenek, ám közelebbi megismerésükhöz döntő fontosságú, hogy kölcsönhatás közben vizsgálják őket. A szakemberek abban bíznak, hogy a mostani felfedezéseik új kezelő és megelőző orvosságok előállításához nyújthatnak segítséget, nem csupán a bakteriális fertőzésekkel, de a rákkal és a vírusfertőzésekkel szemben is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!