A nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, halat, olívaolajat és dióféléket tartalmazó mediterrán étrend a krónikus betegségek kockázatának és a halálozás arányának csökkentése révén bizonyítottan jót tesz az egészségünknek. A Las Palmas de Gran Canaria és a Navarra Egyetemek vezetésével készült új tanulmány egy lépéssel előrébb lépve a mediterrán étrend az életminőségre gyakorolt hatását vizsgálta négy éven át több mint 11 ezer hallgató részvételével.
A European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy azok, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrend mellett, jobb eredményeket értek el az életminőséget mérő kérdőívben fizikai és mentális jólétüket illetően. Az összefüggés a fizikai életminőség tekintetében még erősebbnek mutatkozott.
Patricia Henríquez Sánchez, a tanulmány vezető szerzője szerint a mediterrán étrend egészséges táplálkozási modellnek tekinthető. A fő étkezések három alapelemet tartalmaznak: gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt, valamint tejtermékeket. Az étrend ezen kívül napi 1,5-2 liter víz fogyasztását feltételezi. A zsír fő forrását az olívaolaj szolgáltatja, és ajánlott a bor és más erjesztett italok mértékletes fogyasztása. A minőségi állati fehérjék a halakból, a sovány húsokból és a tojásból származnak. A halak és tengeri ételek az egészséges zsírok forrásaként is szolgálnak. A táplálékpiramis csúcsán a cukor, az édességek, a torták, a sütemények és a cukrozott italok állnak, amelyeket csak időnként, kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.