A lazachoz hasonló halak húsában található hosszú láncú omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a kora gyermekkori feljlődéshez. Az agy és a szem növekedése mellett elősegítik még az erek, a szív és az immunrendszer egészséges fejlődését. Emiatt a terhes nőknek azt javasolják, hogy hetente több adagnyi olajos hal is kerüljön a tányérjukra. Arról azonban keveset tudnak, hogy az olajos halak miként befolyásolják az anyatej omega-3 zsírsav-tartalmát, valamint a benne található immunanyagokat, mint amilyenek a szoptatás során a gyermek szervezetébe átkerülő antitestek. Mivel ez biztosítja a sérülékeny újszülöttek számára a fertőzések elleni védelmet, ezért ezért a szoptatást erőteljesen szorgalmazzák az egészségügyi szakemberek a szülést követő hónapokban.
A Readingi és Southamptoni Egyetemek vezetésével brit kutatócsoport végzett étrendi intervenciós kutatást. Állapotos nőket osztottak véletlenszerűen csoportokra, akiknek vagy addigi táplálkozási szokásaikat kellett folytatniuk, vagy több lazacot kellett enniük, mint addig. A kutatók felfedezték, hogy azok, akik a terhesség vége felé több lazacot fogyasztottak, azoknál emelkedett a hosszú láncú omega-3 zsírsavak aránya az anyatejben. Csökkent viszont a kiválasztott immunglobulin-A (sIgA) mennyisége. Ez egy fontos antitest, ami az újszülött egészségét óvja. Az eredményeket a The Journal of Nutrition augusztusi száma tette közzé.
A kutatás vezetője, Parveen Yaqoob, a Readingi Egyetem táplálkozáspszichológia professzora elmondta: ”Jelenleg a brit kismamáknak azt tanácsolják, hogy heti két adag halat egyenek, a tonhalat viszont csínján kell adagolniuk, továbbá tartózkodniuk kell a cápa, a kardhal és a makréla húsától. Így próbálnak egyensúlyt teremteni aközött, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz jussanak, ugyanakkor minél kevesebb ólom kerüljön a szervezetükbe.”
”Habár a kutatásunk azt mutatta, hogy az olajos halból származó fontos tápanyagok átjutnak az anyatejjel a gyermekbe, további munkálatok szükségesek annak megállapítására, hogy az antitestek csökkenése miként hat rájuk” - összegezte a kutató. ”Pozitívumként jegyezhetjük meg, hogy az olajos halakkal a várandós anyák értékes tápanyagokat juttatnak gyermekükhöz, amely segíti a fejlődésük korai, ámde kritikus szakaszát. Az anyatej rengeteg összetevőből áll, amelyek szerepet játszanak az immunitás kialakulásában. Egyelőre azonban nem tudjuk megmondani, hogy egyetlen antitest csökkenése milyen hatást gyakorolhat a kicsik egészségére.”