Befolyásolja az anyatej összetételét a terhesség alatti lazacfogyasztás

A sok lazacot fogyasztó várandós nők tejében megnövekszik bizonyos létfontosságú tápanyagok mennysége, viszont csökkenhet a betegségek ellen küzdő antitesteké, derült ki egy új kutatásból.

Betegszoba.hu
2012. 08. 10. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lazachoz hasonló halak húsában található hosszú láncú omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a kora gyermekkori feljlődéshez. Az agy és a szem növekedése mellett elősegítik még az erek, a szív és az immunrendszer egészséges fejlődését. Emiatt a terhes nőknek azt javasolják, hogy hetente több adagnyi olajos hal is kerüljön a tányérjukra. Arról azonban keveset tudnak, hogy az olajos halak miként befolyásolják az anyatej omega-3 zsírsav-tartalmát, valamint a benne található immunanyagokat, mint amilyenek a szoptatás során a gyermek szervezetébe átkerülő antitestek. Mivel ez biztosítja a sérülékeny újszülöttek számára a fertőzések elleni védelmet, ezért ezért a szoptatást erőteljesen szorgalmazzák az egészségügyi szakemberek a szülést követő hónapokban.

A Readingi és Southamptoni Egyetemek vezetésével brit kutatócsoport végzett étrendi intervenciós kutatást. Állapotos nőket osztottak véletlenszerűen csoportokra, akiknek vagy addigi táplálkozási szokásaikat kellett folytatniuk, vagy több lazacot kellett enniük, mint addig. A kutatók felfedezték, hogy azok, akik a terhesség vége felé több lazacot fogyasztottak, azoknál emelkedett a hosszú láncú omega-3 zsírsavak aránya az anyatejben. Csökkent viszont a kiválasztott immunglobulin-A (sIgA) mennyisége. Ez egy fontos antitest, ami az újszülött egészségét óvja. Az eredményeket a The Journal of Nutrition augusztusi száma tette közzé.

A kutatás vezetője, Parveen Yaqoob, a Readingi Egyetem táplálkozáspszichológia professzora elmondta: ”Jelenleg a brit kismamáknak azt tanácsolják, hogy heti két adag halat egyenek, a tonhalat viszont csínján kell adagolniuk, továbbá tartózkodniuk kell a cápa, a kardhal és a makréla húsától. Így próbálnak egyensúlyt teremteni aközött, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz jussanak, ugyanakkor minél kevesebb ólom kerüljön a szervezetükbe.”

”Habár a kutatásunk azt mutatta, hogy az olajos halból származó fontos tápanyagok átjutnak az anyatejjel a gyermekbe, további munkálatok szükségesek annak megállapítására, hogy az antitestek csökkenése miként hat rájuk” - összegezte a kutató. ”Pozitívumként jegyezhetjük meg, hogy az olajos halakkal a várandós anyák értékes tápanyagokat juttatnak gyermekükhöz, amely segíti a fejlődésük korai, ámde kritikus szakaszát. Az anyatej rengeteg összetevőből áll, amelyek szerepet játszanak az immunitás kialakulásában. Egyelőre azonban nem tudjuk megmondani, hogy egyetlen antitest csökkenése milyen hatást gyakorolhat a kicsik egészségére.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.