A rostdús étrend előnyei

A megfelelő mennyiségű rostbevitel nemcsak az emésztőrendszerre hat kedvezően, de a szívműködésre is – derül ki egy friss amerikai kutatásból.

Betegszoba.hu
2013. 03. 09. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonából és hüvelyesekből bevitt élelmi rostok elősegítik a koleszterinszint csökkenését – mondta Jody Gilchrist, az Alabamai Egyetem Szív- és Érrendszeri Klinikájának munkatársa. – A legtöbb táplálkozástudományi szakértő szerint egy embernek átlagosan 25 gramm rostra van szüksége naponta a kiegyensúlyozott étrend részeként. Az Amerikai Szívtársaság ajánlása alapján 1000 elfogyasztott kilokalóriánként 14 gramm bevitele célszerű, s legalább 10 grammnak vízben oldódó típusból kell származnia.”

A vízben oldódó rostok gyors és hosszan tartó teltségérzetet okoznak, ami hozzájárul az adagok mérsékléséhez. Korábbi kutatások bizonyítják, hogy a vízben oldódó rostok segítenek a „rossz koleszterin” (ldl) szintjének csökkentésében, mert beavatkoznak az ételekből származó zsiradékok felszívódásának folyamatába. A sok, vízben oldódó rostot tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a korpa, a zabkása, a bab, a borsó, a rizs, az árpa, a citrusfélék, az eper és az almapép. A másik csoportba tartozó oldhatatlan rostok elengedhetetlenek az emésztéshez, megelőzik a székrekedést és karbantartják a bélrendszert. Elsősorban teljes kiőrlésű pékáruból, káposztából, céklából, répából, karalábéból, karfiolból és almahéjból tudjuk fedezni a szükségletet.

Az Alabamai Egyetem szakértője szerint bevásárláskor érdemes odafigyelni az élelmiszerek címkéjén feltüntetett tápértékre, hiszen a zabot vagy korpát tartalmazó fogások némelyike – például a muffinok és egyéb sütemények – valójában nagyon kevés egészséges összetevőt rejtenek, viszont sok cukrot, sót és zsírt. „Előrecsomagolt ételek vásárlása esetén még nagyobb odafigyelés szükséges, mint a nyers zöldségeknél és gyümölcsöknél” – nyilatkozta Gilchrist.

A rostbevitel növelésének másik módja a rosttartalmú étrend-kiegészítők adagolása kávéhoz, joghurthoz, leveshez vagy más fogásokhoz. Lassan és sok folyadék mellett célszerű egészséges szintre emelni e tápanyagtípus fogyasztását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.