Az alábbiakban azokat a fő okokat vesszük számba, amik előidézhetik a puffadást és a gázképződést, így ezek elkerülésével talán megúszhatóak a kellemetlen meglepetések. Az egyik ilyen az evés közbeni ivás: a folyamatos nyelés hatására könnyen kerül levegő a gyomorba, ezen még tovább ronthat, ha túl gyorsan eszünk. Így a legjobbat akkor tesszük, ha étkezésünk legalább 20 percig eltart, és folyadékot csak a végén veszünk magunkhoz.
A túl intenzív mozgás sem hasznos, a futóknak például 71 százaléka küzd valamilyen emésztési problémával, mivel mozgás közben is rengeteg levegő kerül a gyomorba.
Nagyjából minden ötödik brit küzd irritábilisbél-szindrómával, amely során hasfájástól, szelektől, puffadástól és emésztési gondoktól szenvednek. Ezek hátterében gyakran olyan táplálékok állnak, amelyek fruktóz formájában tartalmaznak szénhidrátot. A fruktóz nehezen szívódik fel a vékonybélben, ezért átkerül a vastagbélbe, ahol a baktériumokkal keveredve gázokat képez. Ilyen szempontból a cseresznye és a hagyma a legveszélyesebbek, de a káposzta, alma, gomba és kukorica is kerülendő.
Egy másik jelenség, amikor a tejtermékekben található laktóz nem bomlik le megfelelő módon a szervezetben, mert nincs elegendő a laktáz nevű enzimből. Súlyos esetben ez laktózérzékenységhez vezethet, de enyhébb esetben is érdemes csökkenteni a tej- és tejtermékek fogyasztását.
Óvatosan kell bánni a narancs- és almalével is, inkább egész gyümölcsként fogyasszuk őket.
Noha a kenyér, a krumpli és a tésztafélék nem tűnnek ártalmasnak a gázképződés szempontjából, ezek újra felmelegítve mégis megterhelhetik a gyomrot. Ugyanígy óvatosan kell bánni a sörrel és a borral is, mert mindkettő fokozza a gázképződést.
A rágózás sem veszélytelen, a cukormentes rágók xylitolt tartalmaznak, amely szintén gázokat termel, emellett rágózás közben is sok levegőt nyelünk.
A legismertebb gázképződést fokozó italok közé tartoznak a szénsavas üdítők, ám a helyzetet tovább rontja, ha ezeket közvetlenül a hűtőből fogyasztjuk, mivel ilyenkor a folyadék nagyon rövid idő alatt melegszik fel 5 fokról 37-re, így a bennük található gázok kitágulnak, így fokozva a gázokat a bélben.