Puffadás és felfúvódás: mi állhat a háttérben?

A gázok és a felfúvódás sok ember számára jelent kellemetlenséget, hátterében vagy a gyomorba szorult levegő, vagy valamilyen bélbaktérium állhat.

Betegszoba.hu
2013. 03. 02. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alábbiakban azokat a fő okokat vesszük számba, amik előidézhetik a puffadást és a gázképződést, így ezek elkerülésével talán megúszhatóak a kellemetlen meglepetések. Az egyik ilyen az evés közbeni ivás: a folyamatos nyelés hatására könnyen kerül levegő a gyomorba, ezen még tovább ronthat, ha túl gyorsan eszünk. Így a legjobbat akkor tesszük, ha étkezésünk legalább 20 percig eltart, és folyadékot csak a végén veszünk magunkhoz.

A túl intenzív mozgás sem hasznos, a futóknak például 71 százaléka küzd valamilyen emésztési problémával, mivel mozgás közben is rengeteg levegő kerül a gyomorba.

Nagyjából minden ötödik brit küzd irritábilisbél-szindrómával, amely során hasfájástól, szelektől, puffadástól és emésztési gondoktól szenvednek. Ezek hátterében gyakran olyan táplálékok állnak, amelyek fruktóz formájában tartalmaznak szénhidrátot. A fruktóz nehezen szívódik fel a vékonybélben, ezért átkerül a vastagbélbe, ahol a baktériumokkal keveredve gázokat képez. Ilyen szempontból a cseresznye és a hagyma a legveszélyesebbek, de a káposzta, alma, gomba és kukorica is kerülendő.

Egy másik jelenség, amikor a tejtermékekben található laktóz nem bomlik le megfelelő módon a szervezetben, mert nincs elegendő a laktáz nevű enzimből. Súlyos esetben ez laktózérzékenységhez vezethet, de enyhébb esetben is érdemes csökkenteni a tej- és tejtermékek fogyasztását.

Óvatosan kell bánni a narancs- és almalével is, inkább egész gyümölcsként fogyasszuk őket.

Noha a kenyér, a krumpli és a tésztafélék nem tűnnek ártalmasnak a gázképződés szempontjából, ezek újra felmelegítve mégis megterhelhetik a gyomrot. Ugyanígy óvatosan kell bánni a sörrel és a borral is, mert mindkettő fokozza a gázképződést.

A rágózás sem veszélytelen, a cukormentes rágók xylitolt tartalmaznak, amely szintén gázokat termel, emellett rágózás közben is sok levegőt nyelünk.

A legismertebb gázképződést fokozó italok közé tartoznak a szénsavas üdítők, ám a helyzetet tovább rontja, ha ezeket közvetlenül a hűtőből fogyasztjuk, mivel ilyenkor a folyadék nagyon rövid idő alatt melegszik fel 5 fokról 37-re, így a bennük található gázok kitágulnak, így fokozva a gázokat a bélben.

Az ételek és italok mellett ronthatnak a helyzeten egyes gyógyszerek is, például a szív- és köhögés elleni gyógyszerek, főleg a bennük található mesterséges édesítőszerek miatt. Minden helyzetet tovább ront, ha idegeskedünk és feszültek vagyunk, mert ilyen esetben a gyomrunk összeszűkül, és további fokozott gázképződés várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.