Rövidítik az életet a feldolgozott ételek

A túl nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása évekkel megrövidítheti az életünket.

Betegszoba.hu
2013. 03. 15. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zürichi Egyetem a BMC Medicine márciusi számában közzétett kutatásából az derült ki, hogy a legtöbb feldolgozott élelmiszert fogyasztó személyekre a korai halálozás 44 százalékkal magasabb kockázata leselkedik. Más szóval, ha a népesség kevesebb feldolgozott élelmiszert enne, a korai halálozás összességében közel 3 százalékkal csökkenne.

„Azt javasoljuk, hogy a feldolgozott húsok mennyiségét mindenki lehetőleg napi 30 gramm alá szorítsa” – hívja fel a figyelmet a kutatás vezetője, Sabine Rohrmann.

Bár a 450 ezer férfi és nő adatait elemző kutatás csak kapcsolatot mutatott ki a feldolgozott húsok és a korai halálozás kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A kutatók szerint azonban több tényező is magyarázza ezt a kapcsolatot. A hús például sok koleszterint és telített zsírt tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szívkoszorúér-betegség kialakulásához. Ezen kívül a feldolgozott húsokat nitrátokkal is kezelik tartósítás, színezés és ízfokozás céljából, ezek pedig rákkeltő anyagok kialakulását eredményezhetik, ami hozzájárulhat a vastag- és végbélrák, valamint a gyomorrák kialakulásához. Ráadásul a magas vasbevitel is a rák megnövekedett kockázatához vezethet.

Más szakértők is egyetértenek az eredményekkel. Dr. David Katz, a Yale Egyetem prevenciós központjának igazgatója elmondta, számos kutatás bizonyította már a húsfogyasztás és a krónikus betegségek magasabb előfordulásának összefüggését. Katz szerint a viszonylag több hús fogyasztása valószínűleg azt is jelenti, hogy a személy kevesebb növényi táplálékot fogyaszt, amelyek védelmet nyújtanának a krónikus megbetegedések ellen. „Számos bizonyíték utal arra, hogy érdemes sok növényi tápanyagot fogyasztanunk” – mondja a szakértő. „Azok viszont, akik sok növényi tápanyagot fogyasztanak, mértéktartó hozzáállással nyugodtan fogyaszthatnak húst is anélkül, hogy káros lenne az egészségükre.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.