Jasmine Roberts öt dél-floridai étteremben felszolgált jégből vette a mintákat nyertes kutatómunkájához, melyek között önkiszolgáló jégautomatákból vett, illetve autós éttermek ablakain át kézhez kapott jégkockák egyaránt előfordultak. Ezt követően a diáklány ugyanezen éttermekben található vécék vizéből is mintát gyűjtött, és a Dél-floridai Egyetem laboratóriumában valamennyi minta baktériumait elemezte.
A jég számos esetben tartalmazott E. coli baktériumot, amely az emberi bélben él, és számos fertőzéssel hozható összefüggésbe. Mindennek hátterében Roberts, valamint dr. David Katz szakértő szerint egyrészt a nem megfelelő tisztaságú jégkészítő gépek, valamint a jéglapátoló kanalak mosatlan kézzel való használata állhat. A vécé vize pedig azért tiszta, mert a fertőtlenített, városi vízhálózatból érkezik a tartályba.
A diáklány által ismertetett tények természetesen nem kell hogy pánikra adjanak okot, ám a figyelmet érdemes felhívni rá, hogy az italokba szánt jéggel nagyobb higiéniai körültekintéssel kellene bánniuk az éttermi dolgozóknak.