Egészségtelen ételek ellen is jó a halolaj

Egy kutatás szerint az ómega-3 zsírsavakban gazdag halolajok ellensúlyozhatják a magas zsírtartalmú egészségtelen ételek negatív hatásait.

Betegszoba.hu
2013. 05. 28. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy évtizedes kutatás bizonyítja, hogy a magas zsírtartalmú étrend a neurogenezis, vagyis az új idegsejtek létrehozásának gátlása révén hat károsan az agyra. A Liverpooli Egyetem kutatói most kimutatták, hogy az ómega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, köztük a halolajok a táplálkozást, a tanulást és a memóriát szabályozó agyi terület stimulálásával megelőzhetik ezt a káros hatást.

A kutatók dr. Lucy Pickavance vezetésével eredetileg az ómega-3 zsírsavak lehetséges szerepét vizsgálták a fogyásban. A szakirodalomban fellelhető 185 tanulmány elemzése ugyan nem mutatott közvetlen összefüggést ezzel a folyamattal, az viszont kiderült, hogy az ómega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszanak a magas zsírtartalmú ételek által okozott agykárosodás visszafordításában.

„A testsúlyt számos tényező befolyásolja, és ezek közül az egyik legfontosabbak a fogyasztott tápanyagok” – magyarázták a szakértők. „Az egészségtelen ételekben fellelhető bizonyos makrotápanyagok, például a finomított cukrok és telített zsírok túlzott mennyisége hízáshoz vezethet, gátolhatja az anyagcserét, sőt még a mentális feldolgozásra is hatást gyakorolhat. Ezek a változások az agy szerkezetében is láthatók, beleértve az új idegsejtek létrehozásának képességében, ami összefüggésbe hozza az elhízást a neurodegeneratív betegségekkel.”

A kutatások azt mutatják, hogy magas zsírtartalmú étrend fogyasztása esetén azok a hormonok, amelyek étkezés után szabadulnak fel a test szöveteiből a véráramba, és amelyek az idegsejteket védik és azok növekedését serkentik, a gyulladásos molekulák és a trigliceridek megnövekedett vérszintje miatt nem tudnak bejutni az agyba. Az idegek növekedését stimuláló molekulák szintje is lecsökken. Az állatkísérletekből azonban az derült ki, hogy az ómega-3 zsírsavak a gyulladásos molekulák gátlása és a trigliceridek elfojtása révén helyreállítják a normális működést, és visszaállítják a normális szintre ezeket a növekedési faktorokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.