Több mint egy évtizedes kutatás bizonyítja, hogy a magas zsírtartalmú étrend a neurogenezis, vagyis az új idegsejtek létrehozásának gátlása révén hat károsan az agyra. A Liverpooli Egyetem kutatói most kimutatták, hogy az ómega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, köztük a halolajok a táplálkozást, a tanulást és a memóriát szabályozó agyi terület stimulálásával megelőzhetik ezt a káros hatást.
A kutatók dr. Lucy Pickavance vezetésével eredetileg az ómega-3 zsírsavak lehetséges szerepét vizsgálták a fogyásban. A szakirodalomban fellelhető 185 tanulmány elemzése ugyan nem mutatott közvetlen összefüggést ezzel a folyamattal, az viszont kiderült, hogy az ómega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszanak a magas zsírtartalmú ételek által okozott agykárosodás visszafordításában.
„A testsúlyt számos tényező befolyásolja, és ezek közül az egyik legfontosabbak a fogyasztott tápanyagok” – magyarázták a szakértők. „Az egészségtelen ételekben fellelhető bizonyos makrotápanyagok, például a finomított cukrok és telített zsírok túlzott mennyisége hízáshoz vezethet, gátolhatja az anyagcserét, sőt még a mentális feldolgozásra is hatást gyakorolhat. Ezek a változások az agy szerkezetében is láthatók, beleértve az új idegsejtek létrehozásának képességében, ami összefüggésbe hozza az elhízást a neurodegeneratív betegségekkel.”
A kutatások azt mutatják, hogy magas zsírtartalmú étrend fogyasztása esetén azok a hormonok, amelyek étkezés után szabadulnak fel a test szöveteiből a véráramba, és amelyek az idegsejteket védik és azok növekedését serkentik, a gyulladásos molekulák és a trigliceridek megnövekedett vérszintje miatt nem tudnak bejutni az agyba. Az idegek növekedését stimuláló molekulák szintje is lecsökken. Az állatkísérletekből azonban az derült ki, hogy az ómega-3 zsírsavak a gyulladásos molekulák gátlása és a trigliceridek elfojtása révén helyreállítják a normális működést, és visszaállítják a normális szintre ezeket a növekedési faktorokat.
Egészségtelen ételek ellen is jó a halolaj
Egy kutatás szerint az ómega-3 zsírsavakban gazdag halolajok ellensúlyozhatják a magas zsírtartalmú egészségtelen ételek negatív hatásait.
2013. 05. 28. 12:11
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!