Az egyetem kutatói John Erdman vezetésével génmódosított egereket használtak, amelyek genetikailag ki voltak téve az agresszív prosztatadaganat magas kockázatának. Ennek ellenére az állatok felében, amelyek paradicsomot és szóját is fogyasztottak, nem alakultak ki rákos léziók a kísérlet végére. A sem szóját, sem paradicsomot nem fogyasztó kontrollcsoport egyedeiben viszont kialakult a betegség.
Az egereket 4 hetes koruktól 18 hetes korukig négy étrend valamelyikével táplálták: 10 százalék teljes paradicsompor-tartalmú, 2 százalék szójacsíra-tartalmú, paradicsom- és szójacsíra-tartalmú, illetve sem szóját, sem paradicsomot nem tartalmazó étrenddel. A 4-től 18 hónapig tartó időkeret a szóban forgó élelmiszerekben lévő bioaktív összetevők korai és élethosszig tartó behatását modellezte.
Szójával és paradicsommal a prosztatarák ellen
„A paradicsom és a szója fogyasztása egyaránt jelentősen csökkentette a prosztatarák előfordulását. A legjobb eredményeket azonban a kettő kombinációja hozta. A kombinációval táplált egerek csupán 45 százalékában fejlődött ki a betegség, míg a csak paradicsomot fogyasztók közül 61 százalékban, a csak szóját fogyasztók közül pedig 66 százalékban alakult ki a prosztatadaganat” – számolt be Erdman.
A túlsúlyos férfiaknál nagyobb valószínűséggel találtak rákosodásra való hajlamot a prosztatabiopszia során, mint azoknál, akik normál súlyúak voltak.
A Yorki Egyetem kutatói kimutatták, hogy az A-vitaminban gazdag zöldségek – mint például a répa – fogyasztása segít kezelhetőbbé tenni a prosztatadaganatot.
Növelheti a prosztatarák kockázatát az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása – derült ki egy új tanulmányból.
A kutatók azt is hozzátették, hogy az egérkísérlet eredményeit „lefordítva” úgy lehet becsülni, hogy az embereknek a prosztatarák elleni védelem érdekében hetente három-négy adag paradicsomot, és egy-két adag szójatartalmú ételt kell fogyasztaniuk.
A szakértők szerint az eredmények újfent azt az elméletet támasztják alá, hogy az egészségünk megőrzéséhez minél többféle zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Erdman azt is hozzátette, hogy jobb egész paradicsomot enni, mint likopinkapszulát, és jobb szójatejet inni, mint szója izoflavonoidokat fogyasztani, mert a teljes zöldségben rengetegféle rákellenes, bioaktív összetevő fordul elő.