Együnk epret a szívünkért!

A hagyományos nyári gyümölcs fogyasztása a Warwick Egyetem kutatói szerint újabb egészségügyi előnnyel is járhat, a szívünket is segíti.

Betegszoba.hu
2013. 07. 03. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők az epernek a szív- és érrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatását vizsgálták, különösen azt, hogyan képes megelőzni a szív- és a cukorbetegséget. A kutatócsoport Paul Thornalley professzor vezetésével felfedezte, hogy az eper kivonata aktiválja az Nrf2 nevű fehérjét a szervezetünkben, amely fokozza az antioxidáns-termelést és más védekező mechanizmusokat. A fehérje a vérzsírok és a koleszterin szintjének csökkentése révén fejti ki hatását, amelyek magas szintje szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy az eper csökkenti a diabétesz és a szívbetegség kockázatát. Azt azonban most mutatták ki először, hogy az eperkivonat aktívan serkent olyan fehérjét, amely védelmet nyújt számunkra a betegségekkel szemben.

Thornalley professzor azt tanácsolja, miután sikerült igazolni, hogy az eper fogyasztása fokozza szervezetünk természetes védelmi mechanizmusainak működését, ezáltal nyújtva védelmet a szív- és érrendszeri betegségek ellen, hogy senki se érezzen bűntudatot, amikor nekiül a tejszínhabbal szervírozott epernek. Bár ha lehet, inkább az eperből legyen több, mint a tejszínhabból

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.