Ha többet rágsz, több energiához jutsz

A különféle zöldségekből vagy gyümölcsökből kinyerhető energia nem azon múlik, hogy mennyit eszünk belőlük, sokkal inkább azon, hogy mennyire rágjuk meg azokat.

Betegszoba.hu
2013. 07. 23. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról dr. Richard Mattes, a Purdue Egyetem professzora beszámolt, az elfogyasztott élelmiszerekben található energiához az adott étel apró részecskéin keresztül lehet hozzájutni, vagyis minél alaposabban megrágjuk az ételt, annál több energia jut abból a szervezetükbe.

Bár a legtöbb embernek már berögzült rágási szokásai vannak, melyeken igen nehéz változtatni, a fenti tényeket mégis érdemes figyelembe venniük azoknak, akik kifejezetten energianyerés céljából kívánnak enni valamit.

Napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása összefügg a hosszabb élet esélyével – mutatta ki egy hosszú távú svéd kutatás.

 

Szeptembertől több gyermek jut gyümölcshöz az iskolagyümölcs-program keretén belül.

 

A mediterrán étrend jelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkentheti az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az erre hajlamos embereknél – derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.

 

Néhány meghökkentő tipp a tengerentúlról a hosszú élettel kapcsolatban.

A Mattes által végzett kísérletek során az alanyoknak mandulát kellett rágniuk, az egyik csoportnak 10-szer, a másiknak 25-ször, a harmadiknak 40-szer, mielőtt lenyelték, majd valamennyiüknél megmérték az ürülékben található zsírmennyiséget, illetve az energiaveszteséget. Az eredmények azt mutatták, hogy kevesebb rágással a nagyobb részecskék szívódtak fel jobban a szervezetben, több és alaposabb rágással pedig a kisebbek. Vagyis ha például valaki arra vágyik, hogy finom, fehérjében gazdag ételt egyen, az a mandulát egészben fogyassza, aki viszont az E-vitamin-bevitelén szeretne javítani, annak inkább az aprított mandula, a mandulavaj vagy a mandulaolaj ajánlott. A gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák rostjai szintén nagyon gazdag energiaforrásként szolgálnak, a rostok ugyanis megkötik a zsírsavakat és energiaforrást biztosítanak a szervezet számára.

Dr. Roger Clemens gyógyszerész szakember hozzátette, hogy a tudósok még ma is 125 évvel ezelőtti számítások alapján állapítják meg, hogy egyes ételekből mennyi energia nyerhető ki, pedig nem mindegy, hogy a szervezet egyes ételeket miként emészt meg, és milyen mértékben hasznosít. Érdemes lenne ezért inkább azt feltérképezni, mely növényalapú élelmiszer vagy összetevő milyen mértékben emészthető meg az emberi szervezet által, mert ezek sokkal többet elárulnának arról, hogy egy adott ételből mennyi energiához jutunk.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.