Kórokozó baktériumok a piaci biocsirkében

Legyünk kifejezetten óvatosak, amikor a piacokon vásárolunk egész, nyers biocsirkét. Váratlan meglepetés érhet bennünket.

Betegszoba.hu
2013. 07. 18. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piacon vásárolt 100 egész csirke közül 90-nél pozitív lett a Campylobacter- és 28-nál a szalmonellateszt eredménye. Összehasonlításképp kiderült, hogy az élelmiszerboltokban vásárolt, szintén organikus áru esetében 20 százalék volt a Campylobacter- és 28 százalék a szalmonellaarány, a hagyományosan feldolgozott húsnál pedig a példányok 8 százalékában találtak Campylobactert, 52 százalékukban szalmonellát. Összességében a piacon vásárolt csirkében több kórokozó volt, mint az áruháziban.

A Journal of Food Safety című szakfolyóiratban megjelent tanulmány árnyékot vet arra az általános közvélekedésre, miszerint a helyi baromfi fogyasztása biztonságosabb – állítja a kutatást vezető professzor, Catherine Cutter, aki szerint a lakosság antibiotikum-rezisztenciával és az állatok tartásának körülményeivel kapcsolatos aggályai is szerepet játszanak a helyi áru egyre népszerűbbé válásában. „Reméljük, hogy ez a kis kutatás kiterjedtebb vizsgálatokhoz vezet majd az okok feltárására” – tette hozzá.

„A legutóbbi évtizedben a kistermelők több millió amerikai első számú élelmiszerforrásává váltak. Kétségtelen, hogy a fogyasztók egyre inkább igénylik a helyi termelésű árut” – állapította meg a mesterszakos diplomájához szükséges kutatást végző Joshua Scheinberg, aki Cutter javaslatára doktori címért tanul majd tovább. „A kistermelői áru népszerűsödése indokolja a kockázatok alapos kivizsgálását. Különösen a tej, a sajtok és a nyers hús lehet kényes” – állapította meg a hallgató. Scheinberg és Cutter gyanítja, hogy az olyan óvintézkedések, mint a fertőtlenítő öblítés, csökkenthetik a kórokozók jelenlétét a baromfitetemeknél.

Scheinberg kérdőívet állított össze a baromfitenyésztők számára a feldolgozási módszerek feltérképezésére. Az eredmények alapján sok tenyésztő és eladó nem alkalmaz fertőtlenítést a feldolgozás során. A kutatók most tájékoztató anyagok összeállításán fáradoznak számukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.