Vegyük rá mesével a gyereket a zöldségevésre

Minden szülő máshogy próbálja rávenni a csemetéjét a zöldségevésre: vannak, akik a példamutató közös étkezésre esküsznek, mások megtiltják a nassolást.

Betegszoba.hu
2013. 07. 06. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent érdekezés arra irányul, hogy a gyerekek is értsék meg a változatos táplálkozás előnyeit, illetve önszántukból igényeljék minél több zöldség fogyasztását.

Sarah Gripshover és Ellen Markman, a Stanford Egyetem kutatói feltételezték, hogy az óvodás korúak már képesek a táplálkozással kapcsolatos ésszerű hozzáállás elsajátítására. „A gyerekek természetének része a kíváncsiság. Meg akarják érteni, mi miért és hogyan működik. Nyilván egyszerűsíteni kell számukra az információkat, de a túlegyszerűsítés megfosztja őket a gondolkodási képességük fejlesztésétől” – hangsúlyozták a szakértők.

Gripshover és Markman öt mesekönyvet szerkesztett, amelyek rendszerezik és bővítik a gyerekek táplálkozással kapcsolatos ismereteit, beleértve a változatosság fontosságát, az emésztést, az ételkategóriákat, a legfontosabb tápanyagokat, valamint a velük összefüggő biológiai működést. Az elkészült anyagokat óvodai csoportokkal ismertették három hónapon keresztül ebédidőben, míg a kontroll csoportok a szokott módon töltötték el ezt az időt. Később a kicsiknek kérdéseket tettek föl a táplálkozás témakörében.

Kiderült, hogy a mesekönyvet lapozgató csemeték könnyebben megértették, hogy az ételek tápanyagokat tartalmaznak, és különböző tápanyagok kellenek az emberi szervezet különböző funkcióihoz (még azokhoz is, amelyekről nem esett szó a kötetekben). Ezek a gyerekek többet tudtak az emésztési folyamatokról is: értették, hogy a gyomor lebontja az élelmiszereket, illetve hogy a vér tápanyagokat szállít. A szakértők által szerkesztett könyvet lapozó óvodások megkétszerezték az ebédidei zöldségbevitelüket a három hónapos időtartam végeztével, míg a kontrollcsoport tagjai nem változtattak szokásaikon.

„A jövőben a konceptuális megközelítésű anyagokat magatartáson alapuló táplálkozási beavatkozással is lehet kombinálni a hatékonyság növelésének érdekében” – jegyezték meg a kutatók.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.