Szívrohamot okozhat a vérhígító

Szívrohamhoz és más életveszélyes állapotokhoz vezethet az egyik vérhígító használata.

Betegszoba.hu
2013. 08. 30. 4:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik széles körben alkalmazott vérhígító gyógyszer lecsökkenti a K-vitamin szintjét a szervezetben. A vitaminhiány különböző szervekre gyakorolt szélesebb körű hatásait azonban nem ismerik pontosan a kutatók. Az ausztrál Monash Egyetem kutatói Wahlqvist professzor vezetésével a szívkoszorúér meszesedésének esetét elemezték egy olyan betegnél, aki egy évtizeden át szedte a szert.

„Általában azt hiszik, hogy a K-vitamin-hiány egyetlen következménye a véralvadás zavara, de egyre inkább kiderül, hogy a K-vitamin számos fontos funkciót lát el a szervezetünkben a csontok, az agy, az artériák, valamint egyéb szövetek és rendszerek szempontjából” – magyarázta Wahlqvist professzor.

„Az érfalak esetében a K-vitamintól függő fehérjék segítenek megakadályozni a meszesedést és az artériák, köztük a szívkoszorúér megkeményedését. Amikor valaki K-vitamin-hiányban szenved, szervezete nem mineralizálja eléggé a csontokat, azaz nem tudnak felszívódni az ásványi anyagok a csontokba, így azok gyengülnek, illetve csontritkulást okoz. Sőt: a kalcium a különböző szervekben rakódik le – például a szívben és a vesében, ezáltal a szervek elmeszesedése szervelégtelenséghez és életveszélyes állapotokhoz vezethet. Az általunk vizsgált betegre a szívkoszorúér-betegség egyetlen hagyományos kockázati tényezője sem leselkedett, mégis jelentős meszesedés következett be az artériáiban, ami nagy veszélynek teszi ki őt.”

A professzor úgy véli, az orvosoknak tisztában kell lenniük a gyógyszer alkalmazásával járó, a K-vitamin-hiányból eredő széles körű hatásokkal. A megoldás valószínűleg az lenne, hogy teljesen mellőzni kellene a gyógyszert, és olyan újabb készítményeket kellene használni, amelyek K-vitamin-hiány kialakítása nélkül gátolják a véralvadást. Addig is érdemes odafigyelni, hogy az étrendünk tartalmazzon olyan élelmiszereket, amelyek természetes módon gazdagok K1 és K2 vitaminban.

K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, a K2-vitamin pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.