A bőséges reggeli segíthet a cukorbetegeken

Kordában tarthatja a vércukorszintet egy kiadós reggeli.

Betegszoba.hu
2013. 10. 04. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azoknak a pácienseknek, akik három hónapon keresztül bőségesen reggeliztek, a kísérlet végére alacsonyabb lett a vércukorszintjük, egyharmaduk pedig még a cukorbetegségre szedett gyógyszerek dózisát is csökkenthette – állítják izraeli tudósok, akik a European Association for the Study of Diabetes éves találkozóján ismertették a kutatási eredményeiket.

„A változások szinte drámaiak voltak – nyilatkozta dr. Joel Zonszein, a Montefiore Egészségügyi Központ Klinikai Diabétesz Központjának igazgatója. – Rendkívül elégedett vagyok a kutatási eredményekkel. Most már csak azt kell kiderítenünk, hogy képesek vagyunk-e reprodukálni őket.”

A tudósok mostani kísérletüket azokra a kutatási eredményekre alapozták, amikből kiderült, hogy azoknak, akik rendszeresen reggeliznek, alacsonyabb a testtömegindexük (BMI), mint azoknak, akik kihagyják a reggeli étkezést. A reggelizőknek ezenkívül a vércukorszintjük is alacsonyabb, és a szervezetük is hatékonyabban használja fel az inzulint.

 

A kutatás során a tudósok 59, kettes típusú cukorbetegségben szenvedő pácienst osztottak be véletlenszerűen a kiadós és kevésbé kiadós reggelit kapó csoportba. A kiadós reggeli a cukorbetegek napi kalóriaigényének közel egyharmadát fedezte, míg a kisebb adag csak a napi bevitel 12,5 százalékát. A kiadós reggeli ezenkívül nagyobb arányban tartalmazott fehérjéket és zsírt.

A tudósok rájöttek, hogy a 13 hét letelte után a vércukorszint és a vérnyomás jelentősen csökkent azoknál a résztvevőknél, akik mindennap bőségesen reggeliztek. A kiadós reggelit fogyasztók vércukorszintje háromszor, a vérnyomásuk pedig négyszer nagyobb arányban csökkent, mint a keveset reggelizőké.

A bőséges reggelit fogyasztók egyharmadának a kísérlet végére kevesebb gyógyszert kellett szednie. Ez az arány a másik csoportban csak mindössze 17 százalék volt. A bőséges reggeli miatt a résztvevők később is lettek éhesek, mint azok, akik kevesebbet ettek.

„A kísérlet előrehaladtával rájöttünk, hogy a kevesebb reggelit fogyasztók éhségérzete egyre nő, míg a bőségesen reggelizők esetében ugyanez a helyzet a jóllakottsággal – nyilatkozta dr. Hadas Rabinovitz, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa. – A bőségesen reggeliző csoportban ráadásul a páciensek kevésbé vágytak az ételre és nem is törődtek annyira vele, mint a kevesebbet evők” – fogalmaztak a kutatók.

Rabinovitz szerint a fehérjében gazdag, kiadós reggeli elnyomhatja a ghrelin nevű éhséghormon működését.

„A reggeliben lévő fehérje ezenkívül segíthet a páciensek vércukorszintjének szinten tartásában is – nyilatkozta Vandana Sheth, az Étkezési és Dietetikus Akadémia szóvivője. – Tudjuk, hogy amikor szénhidrátokat fogyasztunk, az 15 perccel, egy órával az étkezést követően már megnöveli a vércukorszintet – nyilatkozta Sheth. – A fehérjéket ennél sokkal hosszabb ideig tart glükózzá alakítani, legalább három óráig, és nem is az egész fehérjemennyiség alakul át. Egy részét az izmok újraépítésére használja fel a szervezetünk. Míg a szénhidrátok 100 százaléka glükózzá alakul, addig a fehérjéknek csak egy része.”

Bár Zonszeinnek vannak fenntartásai a kutatással kapcsolatban (szerinte például a kutatás résztvevőinek a száma és a kísérlet hossza is problémás), de azért az eredményeket fel lehetne használni bizonyos diétás étrendek kialakításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.