A kínai Szun Jat-szen Egyetem kutatói összesen 57 ital, köztük gyógynövényes teák és szénsavas üdítőitalok vizsgálatát követően jelentették ki, hogy a citromos és zöldcitromos italok teljesítenek a legjobban a másnaposság kezelésében.
A szakértők először is azt vizsgálták meg, mi okozza a másnaposságot. A közhiedelemmel szemben nem maga az alkohol, hanem a lebontásának folyamata okozza a hányingert, a fejfájást és az egyéb kellemetlen tüneteket. Amikor alkoholt fogyasztunk, a májunk egy alkohol-dehidrogenáz nevű enzimet szabadít fel, amely az szeszben lévő etanolt acetaldehiddé bontja le, hogy kevesebb alkohol kerüljön a véráramba. Ezt aztán az aldehid-dehidrogenáz enzim egy másik kémiai anyaggá, acetáttá alakítja át. Az acetát ártalmatlan, sőt valószínűleg összefügg az alkoholhoz társított jótékony egészségügyi hatásokkal, az erősebb acetaldehid behatása azonban a másnapossággal járó tüneteket okozza.
A kutatók ezután azt elemezték, milyen hatást gyakorolnak a különböző italok az alkohol-dehidrogenázra és az aldehid-dehidrogenázra. A szénsavas, citromos limonádé azon italok közé tartozik, amelyek felgyorsítják az aldehid-dehidrogenáz-folyamatot, így az alkohol gyorsabban lebomlik, a másnaposság pedig lerövidül.