Káros anyagokat tartalmaz a PVC-padló

Felnőttkori problémákat okozhat az elterjedt iskolai és óvodai burkolat.

Betegszoba.hu
2013. 11. 04. 10:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jun Csung Szik és munkatársai (Szöul, Dél-Korea) arról számolnak be, hogy a polivinil-klorid (PVC), más néven vinil, a második leggyakrabban használt műanyag, amelyet padlóburkolatok, játékok, élelmiszer-csomagolások, orvosi eszközök, sőt gyógyszerek, kozmetikumok és szappanok gyártásához is felhasználnak.

A ftalátok, amelyek a PVC rugalmasságát és tartósságát növelik, kiszűrődnek a termékekből a porba és a levegőbe. A csecsemők és kisgyermekek egészségére gyakorolt esetlegesen káros hatásainak kiderítése érdekében már több kutatást is végeztek, amelyekben a vegyületek beltéri behatását vizsgálták az emberekre. Eredményeik azonban nem tudták azonosítani, mely termékek járulnak hozzá a beltéri ftalátszint megnövekedéséhez.

 

Jun kutatócsoportja röntgenfluoreszcenciás elemzéssel vizsgálta meg a padlóburkolat anyagát 50 szöuli állami és magánóvodában. Pormintákat is gyűjtöttek az épületekben lévő különböző felületekről, amelyeket szintén analizáltak. Eredményeik azt mutatták, hogy a bizonyítottan PVC-tartalmú padlóburkolatok jelentős forrásai voltak a leggyakoribb ftalátnak, a di(2-etilhexil)-ftalátnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.