Őszi immunerősítés mesterfokon (2.): Baktériumok milliárdjai védenek bennünket

Nyálkahártyáink mikroflórája képezi immunrendszerünk első védelmi vonalát, hát becsüljük meg.

Betegszoba.hu
2013. 11. 01. 10:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Testünk baktériumflórája szervezetünk, immunrendszerünk első védelmi vonala. A bőrt és a nyálkahártyákat borító savas és nyákos bevonaton kívül egy vastag baktériumköpeny is fedi. Csak a száj-, az orr- és a garatüregben több mint 50 milliárd testünkkel békés szövetségben élő baktérium található. Ezek is védenek bennünket az idegen kórokozók, az allergének és a bőrbetegségek ellen. Jelentősen csökkentik a hajlamot a fertőzések és immunbetegségek kialakulására.

A bélrendszer nyálkahártyájának minden négyzetcentiméterén több millió baktérium él. Ezek az emésztéshez és anyagcseréhez nyújtott segítségen kívül fontos szerepet töltenek az ellenálló képesség kialakításában is.

Ennek a védőrétegnek a sérülése komoly szövődményeket okozhat:

A nyálkahártyák károsodása esetén feltétlen gondoskodni kell a mielőbbi regenerálásról is.

A mikroflóra legfontosabb károsítói:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.