Őszi immunerősítés mesterfokon (3.): Mi gyengíti az ellenállásunkat?

A népi hiedelem szerint a pálinka a megoldás, de igazából még sem az.

Betegszoba.hu
2013. 11. 02. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immunrendszer működését leginkább a következők befolyásolják:

A civilizált életmód során lefogyasztott ételek java sajnos nem vagy csak igen kis adagban tartalmaz vitális anyagokat, vitaminokat és ásványokat. Ezért az időszakonkénti utánpótlás elengedhetetlen még akkor is, ha valaki viszonylag több friss ételt fogyaszt – a hosszú tárolási és szállítási lánc illetve az ipari termesztés következtében ugyanis már a friss ételek sem tartalmaznak kellő mennyiségű létfontosságú anyagot.

Hogyan működik az immunrendszerünk?

Baktériumok milliárdja védenek bennünket

A víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, a nyiroknedv jelentős részét is ez alkotja. Ha tehát nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, ezáltal minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is. Legjobbak a szűrt tiszta víz, a hígított frissen préselt levek és a gyógyteák.

A szöveti pH eltolódása a savi irányba megsokszorozza a visszatérő gyulladások kialakulási esélyét, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás.

Az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek igencsak lerontják a szervezet ellenálló és megküzdő erejét. A tartós és nagyfokú stressz is megbénítják az immunrendszert. Ezért nagyon fontos, hogy a wellness jegyében ne csak a test ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére is törekedjünk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk pszichésen, minél harmonikusabbak emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk minden bajt, s annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatunk.

Elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, elektroszmog és a gyógyszerek nem kívánatos hatásainak köszönhetjük, hogy mind több krónikus betegség alakul ki a fejlettebb ipari országokban. Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, ám egyszerű praktikákkal, nagyobb körültekintéssel és felelősségérzettel nem lehetetlen a környezet egészségromboló hatásának enyhítése sem. Nem másoktól, politikusoktól, környezetvédőktől kell elvárni a változást, hanem mindenkinek a maga mikrokörnyezetében kell megtennie mindent a környezet és a saját egészsége védelmében.

Sajnos kevesen tudják, hogy a feketekávé is idetartozik, nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja védekező erőnket. Az élvezeti szerek rendszeres vagy időszakonkénti mértéktelen fogyasztása előbb utóbb mindenkinél megbosszulja magát. A 100 évig élő dohányos nagypapák meséjének korszaka kezd lejárni, ez a „fajta” kihalóban van, s maradnak az 50 év körüli tüdőrákos vagy a krónikus szív-és érrendszeri betegséggel küszködő férfiak és nők. A „mindenkinek meg kell halnia valamiben” filozófia leple alatt elszívott „halálrudacskák” okozta bajt nem könnyű orvosolni, s amikor már a komoly vész ott kopogtat az ajtón, hiába minden bánat, az idő kerekét nehéz visszafordítani. Ezért hagyjon el minden úgynevezett élvezeti szert, mielőtt még késő lenne!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.