Léteznek zsírban gazdag, mégis egészséges ételek?

Sokszor hallottuk, hogy messziről kerüljük a zsírt, ha egészségtudatosan élnénk a mindennapjainkat.

null

Sokszor hallottuk, hogy a zsír egészségtelen, hizlal, és messziről kerüljük, ha egészségtudatosan élnénk a mindennapjainkat, vagy esetleg fogyni szeretnénk. Ám vannak olyan magas zsírtartalmú ételek, amelyek valójában a világ legegészségesebbjei közé tartoznak, ugyanis a bennük lévő zsír minden grammja tökéletesen hasznosul a szervezetünkben. Nézzük a hat legmeglepőbbet!

AVOKÁDÓ

Az avokádó más, mint a többi gyümölcs: míg azok tele vannak szénhidráttal és cukorral, addig az avokádó kalóriatartalmának 77%-át a zsír adja. Magas zsír – vagyis egészen pontosan olaj – sav tartalma ellenére, a kutatások megállapították, hogy aki rendszeresen fogyasztja, az kevésbé hajlamos az elhízásra. Emellett igen gazdag káliumban és elemi rostokban, így, ha hetente fogyasztunk ebből a szuperételből, jó eséllyel elkerülnek bennünket a szív- és érrendszeri betegségek.

SAJT

A sajt, elképesztően tartalmas, tápláló étel, elég, ha csak annyit mondunk, hogy egy vékonyka szelet sajban egy egész pohárnyi tej tápanyagtartalma van.

Kiváló B12-vitamin, kálcium-, foszfor- és szelénforrás, roppant magas a fehérje (1 szelet sajt 6,7 grammot tartalmaz), és a „józsír”-tartalma – ez utóbbinak köszönhetően csökkenti a kettes típusú diabétesz kockázatát.

ÉTCSOKOLÁDÉ

Zsírban gazdag – a teljes kalóriatartalom 65%-át teszi ki a zsír – csakúgy, mint számos tápanyagban és antioxidánsban. Igazi szuperétel. Nagyon hatékony a szív egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, és megvédi a bőrt a káros napsugaraktól. Csokoládévásárláskor egyetlen szempontot kell szem előtt tartani: a választott termék kakaóvajtartalma érje el a 70%-ot, de jobb, ha meg is haladja azt.

TOJÁS

Nem is olyan régen még az volt a tudományos állásfoglalás tojás-ügyben, hogy bár valóban nagyon egészséges, és tele van létfontosságú tápanyaggal, azért jobb, ha módjával fogyasztjuk, főleg a sárgáját, annak igen magas a zsír (62% /kalóriatartalom/tojás) koleszterintartalma (212 mg/tojás, ami a napi bevitel háromnegyede). A legújabb kutatások szerint azonban a tojás koleszterintartalma, az emberek nagy részénél egyáltalán nem emeli a vér koleszterinszintjét. Úgyhogy, maradjunk annyiban, hogy a tojás az egyik legtökéletesebb, legtöbb tápanyaggal bíró étel – még egy ilyen van a földön: az anyatej. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, minden olyan tápanyag megtalálható benne, amire az embernek szüksége lehet. Emellett a diétázóknak is jó barátja: magas fehérjetartalmánál fogva elősegíti a súlycsökkenést, hiába a magas zsírtartalom.

CHIA MAG

Kevesen gondolnának a chia magra, mint zsírban gazdag ételre, de a valóság az, hogy 28 gramm chiában 9 gramm zsír van, ami extrém magas értéknek számít a növények között. A jó hír, hogy a magas zsírtartalom nagy része nem más, mint a szívbarát omega-3 zsírsav. Emellett a chia mag segít a magas vérnyomás csökkentésben, gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas a rosttartalma és tele van ásványi anyagokkal.

Fotó: pexels.com

GÖRÖG JOGHURT

Az igazi, magas zsírtartalmú joghurt elképesztően egészséges. Pont olyan gazdag tápanyagokban, mint a többi, magas zsírtartalmú tejtermék, kiegészülve a benne található probiotikus, jótékony hatású baktériumokkal, aminek nagyon komoly egészségmegőrző hatása van. Számos kutatás bizonyította a joghurtnak az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatását, sőt azt is, hogy rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szívproblémák és az elhízás is.

Sajnos, nagyon sok alacsony zsírtartalmú joghurt kapható a boltokban, ám ezeket, az alacsony zsírszázalék mellett, igen magas cukortartalom jellemzi. Messziről kerüljük el az ilyeneket! – javasolja a Mindmegette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.