Immunerősítő zöldségek, melyeket érdemes beiktatnunk étrendünkbe

Az őszi és a téli időszakban kiemelten ügyelnünk kell egészségünkre.

null

Az őszi és a téli időszakban kiemelten ügyelnünk kell egészségünkre, immunrendszerünk is több odafigyelést igényel ezekben az évszakokban. Az alábbi zöldségek hatékony segítséget nyújtanak az immunerősítésben, rendszeres fogyasztásukkal megóvhatjuk egészségünket.

Shitake gomba

A shiitake gomba immunerősítő hatása mellett, rengeteg más dologra alkalmas még, életelixírként is szokták emlegetni. Gazdag fehérjékben, szénhidrátokban és aminosavakban. B-vitaminokat, cinket, vasat, káliumot, kalciumot, és foszfort is tartalmaz. Megtalálható benne egy lentinán nevű poliszacharid, amely az egyik leghatásosabb rákellenes vegyületként van számon tartva. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és hatékonyan veszi fel a harcot a magasvérnyomással.

Spenót

A spenótot úgynevezett “szupertáplálék”-ként emlegetik, ugyanis ez a zöldség tápanyagokban rendkívül gazdag. Előszeretettel ajánlják diétázóknak és fogyókúrázóknak, ugyanis nagyon könnyen emészthető és kevés kalóriával rendelkezik. Megtalálható benne a K-, A-, B-vitaminok, az E- és a C-vitamin is, ezen kívül folsav, vas és mangán. Az egyetlen természetes folsav-és vasforrásként tartják számon. Az immunerősítésben a benne található fitonutriensek segítenek, de gyulladáscsökkentő, daganatellenes, és csonterősítő hatásuk is van, és szemünk egészségében is szerepet játszanak.

Édesburgonya

Ásványi anyag tartalma igen széleskörű, található benne vas, magnézium, kalcium, mangán, kálium, foszfor, natrium, szelén, réz és cink. A-vitamin is található benne, amely lassítja az öregedési folyamatokat, mellette C-, B-, és E-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag ásványi anyag tartalmának köszönhetően daganatmegelőző hatása van, a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát is csökkenti.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ételek és italok, amikben sokkal több cukor van, mint gondolnád

A túl sok cukorfogyasztás nem egészséges. Nemcsak elhízáshoz vezethet, ha sok cukrot eszünk, hanem számos betegség kockázatát is fokozza, beleértve a szívbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegséget. Ám bármennyire is igyekszel kiiktatni, sok olyan ételben is van cukor, amelyre nem is gondolnál.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

A joghurt lehet tápláló és egészséges reggeli, de sokkal jobban jársz, ha magasabb zsírtartalmú joghurtot, vagy görög joghurtot eszel. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok, pláne az ízesítettek, ugyanis több cukot tartalmaznak, hogy fokozzák az ízhatást. 245 gramm joghurtban akár 47 gramm (12 tesákanálnyi) cukor is lehet.

Ketchup

A ketchup az egyik legkedveltebb mártás. Nagyon szeretjük sült húsokhoz, virslihez, hot-doghoz, sült krumplihoz pedig nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a boltban kapott üveges szószok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Készíts inkább házilag ketchupot.

Gyümölcslé

Annak ellenére, hogy a gyümölcslevek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, nem tartoznak a legegészségesebb italok közé magas cukortartalmuk miatt. Némelyik gyümölcslé cukortartalma vetekszik a kólájéval.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.