Mutatjuk, hogy használd fel otthon, egyszerűen a gesztenyét

Tele van vitaminnal, egészséges és még az íze is remek, ezért szeretjük a gesztenyét!

null

A gesztenyében számottevő mennyiségben található sejtvédő hatású E-vitamin, de jelentős a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma a málnáéval és a ribizliével vetekszik. Az aprócska termés valóságos nátrium-, kálium-, kalcium- és foszforbomba, míg zsiradék csak nyomokban, koleszterin pedig egyáltalán nem található benne.

Hogyan vásároljunk?

  • Csakis fényes, sötétbarna, sima és kemény felületű szemeket vásárolj.
  • Amelyik megrázva nagyon zörög, az már nem friss.
  • Felhasználás előtt száraz, hűvös helyen tárold, ám ha mégis a hűtőbe tennéd, ne zacskózd be, hogy a gesztenye levegőzhessen.
  • Fotó: Pexels

    Hogy főzzük meg?

  • Először dobd hideg vízbe a szemeket. Amelyik feljön a színére, az könnyebb, tehát vagy kirágta belül a kukac, vagy nagyon öreg már – ezeket dobd ki!
  • A többit öblítsd le, majd metszd be mindegyiket, a gömbölyű felén keresztirányban.
  • Aszerint, hogy mit készítesz belőle, kb. fél óra alatt puhára főzheted enyhén sós vízben vagy húslevesben.
  • A szemeket szűrőlapáttal, kisebb adagokban emeld ki a főzőléből, és még melegen hámozd meg, gondosan eltávolítva a betüremkedett hártyákat is, ezután aprítsd fel a receptnek megfelelően.
  • Felhasználhatod édes gesztenyepüréhez, süteményekbe krémként, sós töltelékbe húsokhoz, esetleg burgonyát helyettesítő köretként.
  • Fotó: Pexels

    Hogyan süssük meg?

  • Áztasd be a szemeket legalább 1 órára vagy akár egész éjszakára.
  • Utána vagdosd be a domború oldalukat, és hagyja ázni még egy fél órát.
  • A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy alufóliával, és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  • Süsd a szemeket 25-30 percig, közben többször rázd meg a sütőlapot, hogy minden oldalukon megpirulhassanak.
  • A megsült gesztenyét csomagold 10 percre konyharuhába, majd még melegen tisztítsd meg őket.
  • Fotó: Pexels

    Az ősz és a tél elengedhetetlen hangulati eleme: a sült gesztenye

    A papírstaniclibe csomagolt forró gesztenye ellenállhatatlan illata, édes ízes és ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy őszi-téli nap feledhetetlenné váljon. Ahhoz azonban, hogy élvezhessünk ezt a csemegét, nem feltétlen kell az utcai árusoknál vásárolnunk, mi magunk is süthetünk gesztenyét. A fenti linkre kattintva erről olvashatnak részletesen.

    További inspirációkat az alábbi linkre kattintva érhetnek el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.