Így érdemes használni a kurkumát, amely igazi csodafűszer

Eddig főleg gyulladáscsökkentő tulajdonságai kapcsán volt ismert, ám akár sütés-főzésben is az ember társa lehet ez a fűszer.

null

MI AZ A KURKUMA?

Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint alább látható nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.

AZ EGYIK LEGJOBB ANTIOXIDÁNS

1 teáskanálnyi kurkuma mindössze 9 kcal-t tartalmaz, az aranyszínű por azonban nemcsak a diétában szupersztár: a Nutrition and Cancer című amerikai szaklap tanulmánya szerint rendkívül magas arányban, 3,14 %-ban tartalmaz egy természetes eredetű aktív gyulladáscsökkentőt, a kurkumint.

Ez a fűszer nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is
Fotó: Pixabay

A magazin egyik szakértője, Maribeth Evezich dietetikus szerint azt is bizonyították, hogy ez a fűszer nemcsak a gyulladáscsökkentésben jeleskedik, hanem erős antioxidánsként és immunerősítőként is megállja a helyét. Nem elhanyagolhatóak továbbá az antibakteriális és a vírusölő tulajdonságai sem! Evezich ezért azt javasolja: érdemes akár kúraszerűen elfogyasztani napi 1 teáskanál kurkumát, mert a fűszer jótékony hatást gyakorohat a szervezetre.

Tajvani tudósok ennél is tovább mentek: felfedezték, hogy a kurkuminnak erős artériatisztító hatása van: akik napi szinten fogyasztották, azoknak a vérében mindössze 12 hét alatt jelentősen csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje.

HOGY TEGYE ÉTKEZÉSE RÉSZÉVÉ?

Nem szeretne minden nap 1 teáskanál port bevenni? Akkor a legjobb, ha kreatívan beépítí az ételekbe: pirítás, grillezés, sütés vagy párolás előtt szórja meg vele a zöldségeket, a karfiol például Evezich szerint isteni vele. De teheti levesbe vagy a rizs, a krumpli, a tészta főzővizébe is. Kurkumaport adhat turmixokhoz és a frissen préselt gyümölcslevekhez is. A reggeli részeként ízesítheti vele a tojásrántottát vagy a pirított tofut.

Az eredeti teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.