Sokat nyomnak latba az érvek a sertéshús fogyasztása mellett

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani.

null

A sertéshús nem csak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sovány sertéshús -például a karaj -, az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mivel zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony.

MENNYI HÚST EGYÜNK NAPONTA?

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani.

Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

MIÉRT VÖRÖS A VÖRÖSHÚS?

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma.

A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából.

Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk.

A sertéshús fogyasztásának élettani hatása megkérdőjelezhetetlen
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Különösen a nőknek magas a vas igénye, terhesség és szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

TELE VAN VITAMINOKKAL

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitamint. Ezek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.

A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett B1-vitamin tartalma.

Megfelelő arányban található benne nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet víz-egyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a vöröshús fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.

A teljes cikk, a sertéshús fogyasztásához kapcsolódó további tanácsokkal és receptekkel IDE kattintva érhető el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.