A méz, vagyis a folyékony arany sugárzóan széppé teszi a bőrünket és a hajunkat, ráadásul sokkal egészségesebbek is leszünk tőle – írja a Mindmegette.
A méz, vagyis a folyékony arany sugárzóan széppé teszi a bőrünket és a hajunkat, ráadásul sokkal egészségesebbek is leszünk tőle – írja a Mindmegette.
Már az ókori rómaiak és egyiptomiak is tudták jól: a méz, amellett, hogy finom, a bőrnek és a hajnak is jót tesz. Kleopátra például előszeretettel használta szépítőerejét. A méz ugyanis eltünteti a kisebb pattanásokat, nyugtatja és selymessé teszi a bőrt, és segíti megőrizni a nedvességtartalmát, vagyis tökéletes gyógyír az irritált, gyulladt bőrre.
A méhek által gyűjtött gyantás anyag belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható. A propolisztinktúrából immunerősítés céljából, átlagosan napi 1 x 20 cseppet érdemes elfogyasztani (ez testsúlytól és az egészségi állapottól függően változhat), étkezés előtt. Külsőleg például segíti a sebgyógyulást, de a kozmetikai termékek, például a korpásodás elleni samponok összetevőjeként is találkozhatsz vele.
A krémek adalékanyagaként biztosítja azok lágy állagát. A méhviaszos termékek gyengéden ápolják a száraz, érdes bőrt, fényessé teszik a hajat, ápolják az ajkakat.
A teljes cikk ITT érhető el.
Ha azt mondom, cukor, legtöbbeknek szinte biztosan a sima, bolti kristálycukor ugrik be elsőre, pedig az édesítők tárháza ennél jóval több és sokoldalúbb. Az biztos, hogy bár nagyobb mennyiségeket enni belőle nem egészséges, cukrokra az életben maradáshoz szüksége van az ember szervezetének, ha nem is végeláthatatlan számú gombóc fagyi és tábla csoki formájában.
Cukornak hívjuk a monoszacharidokat, azaz egyszerű cukrokat, például glükózt, fruktózt vagy galaktózt. Villámgyors energialökést adnak a szervezetnek, a vércukor szintet is az egyszerű cukrok nyomják fel a leggyorsabban, így ha szellemileg vagy testileg nagyon lemerültél, egész kis mennyiség is pillanatok alatt helyre tud billenteni. Cukrok a diszacharidok, azaz összetett cukrok is, a kristálycukor glükóz és fruktóz keveréke, a tejcukor, azaz laktóz, a galaktóz és glükóz keveréke. Az összetett cukrok lassabban, kevésbé, de tartósabban emelik a vércukor szintet, hiszen nem azonnal dolgozza őket fel a szervezet, hanem először egyszerű cukrokká bontja le. Cukrok még a poliszachaidok is, melyek sok monoszacharid összekapcsolódásából épülnek fel. Ilyen poliszacharid például a keményítő. A cukor egyfajta szénhidrát, mely gyors energiával látja el a szervezetet. Megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, tejben és számos egyéb ételben, természetes formájában. Ha azonban édesítened kell vele, valamilyen koncentrátumra lesz szükséged, s ehhez számos cukorféléből válogathatsz.
A teljes cukor-kisokos ITT olvasható.
A melasz sűrű, ragacsos, sötétbarna, méz állagú édesítő, a cukorgyártás mellékterméke. A cukornál jóval kevésbé édes, cserébe rendkívül komplex, már-már füstös, összetett íze van. Óvatosan, fűszerként adagolva remekül passzol gazdag ízű ételekhez barbecue szószba, csilibe vagy húsfélék ragujába, pácaiba, de robosztusabb ízű desszertekhez is illik.
A méz a világ legősibb cukorféléje. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, antibakteriális és immunerősítő hatású. A méz virágok nektárjaként kezdi, melyet méhek gyűjtenek össze. A nektárt ezután a méhek egyszerű cukrokká bontják és szirup formájában raktározzák el kaptáraikban. A méz sosem romlik meg. Miután a méznek magas a fruktóztartalma, édesítő hatása is erősebb a kristálycukorénál és a vércukrot is erősen felnyomja. Bár számtalan egészségmegőrző hatással bír, fogyasztása emiatt csak mértékkel ajánlott és cukorbetegek számára sajnos kis mennyiségben is tiltott.
Hazánkban kevésbé elterjedt, de egyre népszerűbb, összetett ízű, folyékony édesítőszer. A juharszirupot a juharfa nedvének lecsapolásával és beforralásával nyerik. A szirup számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és ha nem is vetekedhet a mézzel, immunerősítő hatása így is vitathatatlan. Locsolhatjuk amerikai palacsintára, ízesíthetünk vele joghurtokat, krémeket, gyümölcsöket, de még egy limonádé ízéhez is új dimenziókat ad! Hazánkban ára meglehetősen borsos, de izgalmas íze okán érdemes néha ráönteni erre-arra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.