A nyolc legfinomabb máglyarakás – sok-sok almával!

Ha van otthon alma és maradék kifli, zsemle vagy kalács, akkor íme a tökéletes maradékmentő desszert.

null

Mutatjuk a kedvenc máglyarakás receptjeinket – írja a mindmegette.hu.

A hozzávalók pontos listáját az étel nevére kattintva érheti el.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

MÁGLYARAKÁS – A KLASSZIKUS RECEPT

  • A tejben elkeverünk el 2 ek. cukrot, felmelegítjük, a kifliket felkarikázzuk, és a meleg, cukros tejbe tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját simára keverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Egy tűzálló tálat a vajunk felélvel kikenünk, majd az aljára tesszük a kiflikarikák felét, és ráöntjük a cukorral elkevert tojást.
  • Az almákat cikkekre vágjuk, egy serpenyőben felolvasztjuk a másik két evőkanálnyi vajat, és pár percig pirítjuk rajta a cikkelyeket. Ezután megszórjuk fahéjjal, majd a kiflikarikákra tesszük a gyümölcsöt. Megszórjuk az egészet egy kis cukorral, majd következhet a kiflikarikák másik fele, és a lekvár. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd rátesszük a fehérjehabot, és további 10 percig sütjük, amíg a tetje kicsit megpirul.
  • MÁGLYARAKÁS BRIÓSBÓL

  • A brióst felkockázzuk, majd egy tálba tesszük, és a reszelt citromlével összeforralt tejjel leöntjük. A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk 3 dkg cukorral, majd ezt is a beáztatott brióshoz forgatjuk.
  • A keveréket egy kivajazott tepsiben (kb. 20x30 cm) egyenletesen elosztjuk, és jól lenyomkodjuk, hogy minél tömörebb allagú legyen. A tetejét megkenjük a baracklekvárral és megszórjuk durvára vágott dióval.
  • Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, egy lábasba tesszük, majd megszórjuk 3 dkg cukorral, és lassú tűzön karamellizáljuk. Ha megpuhult, még melegen elsimítjuk a rakás tetején.
  • A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, majd 15 percre betesszük a tészánkat.
  • A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáfacsarunk pár csepp citromlevet, és kanalanként hozzáadunk 7 dkg cukrot. A habot az elősütött tésztánk tetejére halmozzuk.
  • A sütő hőmérsékletét 190 fokra emeljük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük a máglyarakást.
  • MÁGLYARAKÁS KLASSZIK

  • Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A kifliket felkarikázzuk kb. 1 cm vastag darabokra.
  • A tejet meglangyosítjuk, a cukrot és a vaníliás cukrot feloldjuk benne, majd hozzáadjuk a olvasztott vajat vagy margarint, valamint a tojások sárgáját.
  • Az almákat meghámozzuk, 8 gerezdre vágjuk és vékonyra szeleteljük, majd egy serpenyőben kicsit megpároljuk, citromhéjjal és fahéjjal ízesítve. Kihűtjük.
  • A kiflik felét lerakjuk az előkészített tortaformába, és kanállal adagolva meglocsoljuk a tejjel. Nem kell teljesen eláznia, de minden darab kapjon nedvességet! Rászórjuk a cukorral összekevert darált mákot. Befedjük a kiflikarikák másik felével, amit szintén meglocsolunk tejjel.
  • A párolt almát és a sárgabarackot a kifli tetejére terítjük, amit megszórunk a durvára vágott dióval.
  • Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 15-18 percig sütjük (alsó-felső programmal), majd kivesszük a süteményt, és 170 fokra mérsékeljük a hőt, és az ajtót kicsit nyitva hagyjuk, hogy hűljön.
  • A sütemény tetejére ráterítjük az időközben keményre vert tojáshabot, és a sütőbe visszatolva, a habréteg enyhe barnulásáig tovább sütjük. Ízlés szerint langyosan vagy hidegen tálaljuk.
  • MÁGLYARAKÁS POFONEGYSZERŰEN

  • Egy közepes jénai tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet. Ebben a keverékben megforgatjuk a szeletekre vágott kalácsot Sorban szorosan egymásmellé lerakjuk a tál aljára.
  • Az alma szeletek fele és a mazsola fele kerül rá. A sor tetejét megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Folytatjuk tovább a rétegezést még egy sorral. Minden sort megszórjuk fahéjas cukorral. Az utolsó sor tetejére nem szórunk.
  • 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Sütés közben 3 db tojásfehérjét felverünk 5 dkg cukorral és 2 evőkanál sárgabaracklekvárt hozzá keverünk.
  • A megsült zsemlénket kivesszük, a habot rácsurgatjuk, elsimítjuk. Visszatesszük a sütőbe, addig szárítjuk, míg a hab megszilárdul a tetején. Fahéjas cukorral megszórva, szeletekre vágva, langyosra hűtve tálaljuk.
  • DIÓS MÁGLYARAKÁS

  • Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és egy nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk fahéjjal és cukor 2/3-ával, majd a levét kinyomkodjuk.
  • A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a tejben. A kifliket felkarikázzuk és megforgatjuk a tejben.
  • Egy kivajazott tepsibe leterítünk egy sor kiflit, megszórjuk darált dióval, elterítjük rajta a reszelt alma egy részét, ezt lefedjük a maradék kiflikkel, majd a tetejét vékonyan megszórjuk a dióval. 180 fokon kb 25-30 percig sütjük.
  • Ezalatt a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és a máglyarakásra simítjuk. A sütőt 160 fokra levesszük, és 15 percig sütjük a desszertet. Aztán a sütőajtót kinyitva negyedórán át hagyjuk száradni.
  • MÁGLYARAKÁS

  • Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal. 2 ek vajon megpároljuk.
  • A kalácsot vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. A kalácsszeleteket a tojásos tejbe áztatjuk.
  • Egy magasfalú tepsit kivajazunk, az átázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Megszórjuk a cukros dió felével, ráhalmozzuk a párolt almát, majd ismét meghinjük a dióval. Ezután rátesszük a maradék kalácsot, majd megkenjük 7 ek lekvárral. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
  • A tojásfehérjét 1 ek porcukorral és 1 ek lekvárral kemény habbá verjük. A sütőből kivett süti tetejére óvatosan rákenjük a tojáshabot, majd további 5-10 percig sütjük.
  • További receptekért látogasson el a Mindmegette oldalára!

    Korábbi cikkünkben tíz isteni szalagos fánk receptjét gyűjtöttük össze arra az esetre, ha nincs meg a nagyié.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.